Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woningen onder één kap met Lucas IJsbrandpannen in Deventer

Woonhuis

Van Twickelostraat 5
7411SC Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1892
Architect: W.J. Kolkert


Beschrijving van Twee woningen onder één kap met Lucas IJsbrandpannen

Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse Neo-Renaissance. Een van de rijkere straten in het kwartier is de Van Twickelostraat. Dit dubbele WOONHUIS is een van de drie die het beeld van de straat bepalen. Het bevindt zich samen met Van Twickelostraat 1-3 (mon.nr. 510742) in redelijk originele staat. De drie panden zijn gebouwd in 1892 naar ontwerp van W.J. Kolkert. Van het interieur is de indeling bewaard gebleven. Omschrijving Dubbel woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder een met Lucas IJsbrandpannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand staat op een plint, heeft een kroonlijst, een waterlijst op de verdiepingscheiding en speklagen, alle gepleisterd. De symmetrische voorgevel (N) telt zes vensterassen, waarvan de tweede en de vijfde risaleren. De risalieten eindigen in een dakkapel onder een steil, afgeknot tentdak met siersmeedwerk op de nok. In de kapel een venster met fronton, op de deklijsten pironnen. Op de begane grond vier rondgesloten vensters. In de twee centrale assen voordeuren in een portiek. Op de verdieping vier rechtgesloten T-vormige schuifvensters onder een segmentboog. In de risalieten hebben de vensters op de begane grond een rechtgesloten profiellijst, de balkons op de verdieping bovendien een fronton. Aan beide zijgevels is een houten erker gebouwd met een uitkragende deklijst. Op de verdieping vensters als in de voorgevel. Waardering Dubbel woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de toegepaste bouwstijl - de typologie - de kwaliteit van het ontwerp - de beeldbepalende ligging, mede in relatie met Van Twickelostraat 1-3 en andere panden in de straat - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woningen onder één kap met Lucas IJsbrandpannen in Deventer

Twee woningen onder één kap

Van Twickelostraat 1
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Woonhuis op de hoek Kapjeswelle

Van Twickelostraat 13
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Evangelisatiegebouw met zaalkerk

Graaf van Burenstraat 12
Deventer
Inleiding Het EVANGELISATIEGEBOUW, waarin opgenomen een ZAALKERK, is in 1890-'93 gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Evangelisatie in..

Verdedigingswal

Stenenwal
Deventer
Terrein waarin resten van een wal en gracht uit de 10e eeuw.

Villa Van Heemstra

Boedekerstraat 9
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee woningen onder één kap met Lucas IJsbrandpannen in Deventer

Foto's (1)