Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woningen onder één kap in Deventer

Woonhuis

Van Twickelostraat 1
7411SC Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1892
Architect: W.J. Kolkert


Beschrijving van Twee woningen onder één kap

Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse Neo-Renaissance. Een van de rijkere straten in het kwartier is de Van Twickelostraat die aan één zijde bebouwd is. Dit dubbele WOONHUIS is een van de drie die het beeld van de straat bepalen. Het bevindt zich samen met Van Twickelostraat 5-7 (mon.nr. 510743) in redelijk originele staat. De panden zijn gebouwd in 1892 naar ontwerp van W.J. Kolkert. Van het interieur is de indeling bewaard gebleven. Omschrijving Dubbel woonhuis op rechthoekige grondslag, opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder een met Lucas IJsbrandpannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand staat op een hardstenen plint, heeft een kroonlijst, een waterlijst op de verdiepingscheiding en speklagen, alle gepleisterd. De symmetrische voorgevel (N) telt zes vensterassen, waarvan twee in het middenrisaliet onder steekkap met tuitgevel. De geveltop heeft een schouderstuk en wordt bekroond door een rondgebogen fronton. Op de deklijsten pironnen. Op de begane grond vier rondgesloten vensters onder een rondgebogen profiellijst. In het risaliet twee voordeuren in een portiek. Op de verdieping zes rechtgesloten T-vormige schuifvensters onder een segmentboog, in het risaliet gevat in een pilasterstelling op consoles. In de geveltop van het risaliet twee rondboog vensters in een pilasterstelling met architraaf. Aan beide zijgevels is een houten erker gebouwd met een uitkragende daklijst met een centraal fronton. Op de verdieping vensters als in de voorgevel. Waardering Dubbel woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege - de rijk uitgevoerde twee-onder-één-kap typologie - de kwaliteit van het ontwerp - de beeldbepalende ligging, mede in relatie met Van Twickelostraat 5-7 en andere panden in de straat - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510742
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woningen onder één kap in Deventer

Twee woningen onder één kap met Lucas IJsbrandpannen

Van Twickelostraat 5
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Evangelisatiegebouw met zaalkerk

Graaf van Burenstraat 12
Deventer
Inleiding Het EVANGELISATIEGEBOUW, waarin opgenomen een ZAALKERK, is in 1890-'93 gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Evangelisatie in..

Villa Van Heemstra

Boedekerstraat 9
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Verdedigingswal

Stenenwal
Deventer
Terrein waarin resten van een wal en gracht uit de 10e eeuw.

Woonhuis met in classicistische trant gepleisterde voorgevel

Graaf van Burenstraat 9
Deventer
In aanleg mogelijk ouder en kleiner, doch omstreeks het midden van de 19e eeuw vermoedelijk vergroot WOONHUIS, opgetrokken uit gedeeltelijk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee woningen onder één kap in Deventer

Foto's (1)