Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koetshuis Het Bannink/dienstwoning in Deventer

Kasteel Buitenplaats

Banninkslaan 1
7427RE Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van koetshuis Het Bannink/dienstwoning

Omschrijving Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. Het koetshuis vormt de liggende poot van de T, de dienstwoning met kleinere verdiepingshoogte en daardoor lager liggende nok de staande. Het pand staat op een uitgemetselde plint en heeft spekbanden van natuursteen. Aan de noordzijde van het koetshuis bevindt zich de paardenstal. In de westgevel risaleert hier dan ook de gevel en heeft deze een dakkapel onder een steekkap met tuitgevel. In de geveltop een hooiluik met rondboog. Het segmentboogvormige fronton is van de top verwijderd, de staldeur is gemoderniseerd. In de stal vier ijzeren paardenboxen met klinkervloer en tegellambrizering. In de gevel voor het koetshuisdeel een dubbele inrit onder een korfboogvormig bovenlicht. Verder vier tweeruits stalvensters. In de kopgevel op het zuiden een dito stalvenster. In de noordgevel van de dienstwoning de entree met bovenlicht, geflankeerd door T-vormige schuifvensters. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met driehoekig fronton. De oostgevel heeft rechts een zesruits schuifvenster, links een tot venster veranderde toegangsdeur. In de zuidgevel rechts een schuifvenster, links een deur en een rond venster. Waardering Koetshuis/dienstwoning van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het complex - de gaafheid met name van de paardenstal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510737
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van koetshuis Het Bannink/dienstwoning in Deventer

landhuis Het Bannink

Banninkslaan 4
Deventer
Omschrijving LANDHUIS opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met Bouletpannen gedekt afge..

"Elmerink": boerderijtje onder gedeeltelijk met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel datering in jaarankers 1774. Varkensstal van hout en baksteen ond ..

Holterweg 113
Lettele (Gemeente Deventer)
"Elmerink". Boerderijtje onder gedeeltelijk met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel datering in jaarankers 1774. Vijftienruitsschuifvenster..

"Schooneveld": boerderij met dwars woonhuis onder pannen schilddak. De vensters voorzien van strekken, roedenverdeling en met luiken behangen. Tussen ..

Oxersteeg 12
Deventer
Boerderij met dwars woonhuis onder pannen schilddak. De vensters voorzien van strekken, roedenverdeling en met luiken behangen. Links een ro..

Rijsterborgherpark

Stationsweg 3
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het plantsoen vanaf het Stationsplein tot aan de Kapjeswelle.

Erve De Achterhoek: boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal ..

Stationsweg 32
Colmschate (Gemeente Deventer)
Boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal raam met e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)