Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude begraafplaats in Deventer

Graf Begraafplaats

Diepenveenseweg 80
7413AS Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1831


Beschrijving van Oude begraafplaats

Omschrijving Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel van de begraafplaats, dat links van het middenpad is gelegen, komt nog overeen met de wijze van begraven zoals die ook voordien in kerken geschiedde: de zerken liggen aaneengesloten boven de grafkelders. De latere uitbreiding, rechts van het middenpad, heeft een ruimere aanleg met dwarspaden. In de twintigste eeuw heeft de begraafplaats een bosparkachtig aanzien gekregen. Een aantal als solitairen herkenbare bomen stammen nog uit de eerste tijd van de aanleg. Op de begraafplaats bevinden zich diverse familiegraven en grafkelders van onder meer Nering Bögel, IJssel de Schepper en Ankersmit Van de Cop. Waardering Begraafplaats van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de herinnering aan voor Deventer belangrijke families - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid - vanwege de aanwezigheid van aaneengesloten zerken (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510734
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude begraafplaats in Deventer

Aula en dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen ged..

Dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 78
Deventer
Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag in baksteen opgetrokken vanaf een L-vormige plattegrond, onder met bouletpannen gedekte zadeld..

Watertoren en ketelhuis

Stationsplein 11
Deventer
Omschrijving WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenke..

Goederenloods met fietsenstalling

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving RIJWIELBERGING en GOEDERENLOODS in baksteen opgetrokken vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met mezzanino on..

Station Deventer

Stationsplein 4
Deventer
Omschrijving STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Holland..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)