Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula en dienstwoning begraafplaats in Deventer

Graf Begraafplaats

Diepenveenseweg 80
7413AS Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Aula en dienstwoning begraafplaats

Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen gedekte zadeldaken. Op de kruising van de nokken een houten dakruiter met klokkenstoel onder een met zink bekleed spits tentdak. Geaccentueerde aanzet- en sluitstenen. Nissen met ornamenten in gietijzer, symbolen van de vergankelijkheid van het leven: slang, vlinder, zandloper, schedel en zeis. Geveltoppen met decoratief metselwerk. De kopgevel op het zuiden heeft een dubbele glasdeur onder een ezelsrugboog. In de geveltop een drielichtvenster. Het gebouw bevindt zich aan de rechterzijde van de oorspronkelijke ingang en stamt in eerste opzet uit de aanlegtijd van de begraafplaats. De huidige situatie is het resultaat van een verbouwing in 1875 van de oorspronkelijke, (houten) opzienerswoning met lijkenkamer, waarbij de gietijzeren ornamenten gespaard zijn gebleven. Nu (1998) in gebruik als woning. Waardering Aula en opzienerswoning van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de opmerkelijke architectonische detaillering - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510732
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aula en dienstwoning begraafplaats in Deventer

Oude begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel va..

Dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 78
Deventer
Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag in baksteen opgetrokken vanaf een L-vormige plattegrond, onder met bouletpannen gedekte zadeld..

Watertoren en ketelhuis

Stationsplein 11
Deventer
Omschrijving WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenke..

Goederenloods met fietsenstalling

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving RIJWIELBERGING en GOEDERENLOODS in baksteen opgetrokken vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met mezzanino on..

Station Deventer

Stationsplein 4
Deventer
Omschrijving STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Holland..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aula en dienstwoning begraafplaats in Deventer

Foto's (1)