Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Silogebouw en fabriek in Deventer

Gebouw

Bergpoortstraat 23
7411CL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Silogebouw en fabriek

Omschrijving SILOGEBOUW en fabriek. Het silogebouw is opgetrokken in baksteen vanaf een vierkante plattegrond onder een zadeldak. De dispositie van de negen interne silo's vormde aanleiding tot een verticale driedeling in alle gevels. De gevels hebben een basement en een horizontale geleding, geaccentueerd door reeksen schotelankers en trekstaven, die op de hoeken van de silo aan hoekijzers zijn verankerd. De silo bevat nog goeddeels het originele binnenwerk met houten silo's en een jacobsladder voor het graantransport naar boven. Achter de silo bevindt zich een fabriek van vier verdiepingen onder een zadeldak. De zijgevels hebben vijf, de achtergevel heeft drie traveeën met getoogde ramen. Aan de achterzijde zijn ketelhuis, schoorsteen en de graanelevator verdwenen. De fabriek bevat nog een originele zeefmachine op de eerste verdieping. Waardering Silo- en fabrieksgebouw van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als onderdeel van een grootschalige oliefabriek met zaadpakhuis en silogebouw - vanwege de bijzondere typologie - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere bebouwing op industrieterrein Raambuurt - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510724
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Silogebouw en fabriek in Deventer

Fabrieksgebouw met zaadpakhuis

Bergpoortstraat 19
Deventer
Omschrijving Fabrieksgebouw met zaadpakhuis en schoorsteen. De voorbouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over ..

Arbeiderswoningen

Bergpoortstraat 6
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Arbeiderswoningen

Raamstraat 61
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Pakhuis, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwlagen onder een afgeknot z ..

Raamstraat 59
Deventer
Omschrijving PAKHUIS, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwla..

Boreelkazerne

Houtmarkt 5
Deventer
Inleiding De KAZERNE met de naam "Boreelkazerne" is gebouwd in 1847-'48, naar ontwerp van B. Looman, met als constructeur J.H. Rijsterborgh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Silogebouw en fabriek in Deventer

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven