Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksgebouw met zaadpakhuis in Deventer

Nijverheid Industrie

Bergpoortstraat 19
7411CL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Fabrieksgebouw met zaadpakhuis

Omschrijving Fabrieksgebouw met zaadpakhuis en schoorsteen. De voorbouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een met zink bedekt afgeknot schilddak. De hoofdgevel (W) heeft rechts van het midden een risaliet onder een steekkap met tuitgevel. Hier op iedere laag en in de geveltop een dubbele laaddeur. In de nok een hijsbalk onder een steekkapje met houten beschot. Rechts van het risaliet één, links vier vensterassen met op iedere laag een getoogd zesruits stalen venster onder een segmentboogvormige strek. Links van het risaliet een dubbele deur. De zuidgevel is blind, in de noordgevel vier vensterassen met op iedere laag vensters van het genoemde type. De achterbouw, het zaadpakhuis, is opgetrokken in dezelfde baksteen eveneens vanaf een rechthoekige plattegrond over vier bouwlagen onder een met dakleer bedekt zadeldak. De hoofdgevel van het zaadpakhuis ligt aan het water (O). De zijgevels zijn in zeven traveeën verdeeld. De eerste en vierde travee vanaf het water heeft laaddeuren op alle bouwlagen. De overige traveeën hebben twee gekoppelde vensters op alle lagen. Rechts van het pand (aan de straatzijde) bevindt zich de schoorsteen. Waardering Fabriek van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als karakteristiek voorbeeld van de schaalvergroting in de branche en de verstrengeling met de chemische industrie (zeepziederij) - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere bebouwing op industrieterrein Raambuurt - vanwege het belang van de schoorsteen als stedenbouwkundig markeringspunt - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510723
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksgebouw met zaadpakhuis in Deventer

Silogebouw en fabriek

Bergpoortstraat 23
Deventer
Omschrijving SILOGEBOUW en fabriek. Het silogebouw is opgetrokken in baksteen vanaf een vierkante plattegrond onder een zadeldak. De dispos..

Arbeiderswoningen

Bergpoortstraat 6
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Arbeiderswoningen

Raamstraat 61
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Pakhuis, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwlagen onder een afgeknot z ..

Raamstraat 59
Deventer
Omschrijving PAKHUIS, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwla..

Boreelkazerne

Houtmarkt 5
Deventer
Inleiding De KAZERNE met de naam "Boreelkazerne" is gebouwd in 1847-'48, naar ontwerp van B. Looman, met als constructeur J.H. Rijsterborgh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrieksgebouw met zaadpakhuis in Deventer