Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren en ketelhuis in Deventer

Nijverheid Industrie

Stationsplein 11
7411HB Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1914-1920
Architect: Menalda van Schouwenburg


Beschrijving van Watertoren en ketelhuis

Omschrijving WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenkend met Hollandse pannen gedekt schilddak. Rondom een gootlijst met grote overstek. De tweede verdieping, waar zich het bassin bevindt, kraagt uit boven een muize- en bloktandfries; vlak boven het fries een serie muurankers. Erboven reeksen vierruits vensters onder één latei. De twee onderste bouwlagen worden ingedeeld door smalle staande meerruits vensters. per drietal geschakeld onder één latei. Aan de noordzijde is op de eerste verdieping een moderne uitbouw gemaakt. Tegen het waterreservoir aan is een dienstgebouw opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Dit is het voormalige KETELHUIS waarvan de hoge losstaande fabrieksschoorsteen na WO-II is gesloopt. Waardering Waterreservoir van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege - de kwaliteit van het ontwerp - de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Watertoren en ketelhuis in Deventer

Goederenloods met fietsenstalling

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving RIJWIELBERGING en GOEDERENLOODS in baksteen opgetrokken vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met mezzanino on..

Station Deventer

Stationsplein 4
Deventer
Omschrijving STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Holland..

Perrongebouwen en kap

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving EILANDPERRON met overkapping en bebouwing. De overkapping bestaat uit een dubbele rij T-spanten, aan de oostkant uitlopend in ..

Dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 78
Deventer
Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag in baksteen opgetrokken vanaf een L-vormige plattegrond, onder met bouletpannen gedekte zadeld..

Aula en dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen ged..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)