Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Perrongebouwen en kap in Deventer

Gebouw

Stationsplein 3
7411HB Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1914-1920
Architect: Menalda van Schouwenburg


Beschrijving van Perrongebouwen en kap

Omschrijving EILANDPERRON met overkapping en bebouwing. De overkapping bestaat uit een dubbele rij T-spanten, aan de oostkant uitlopend in een enkele rij, aan de westkant verder uit elkaar staand waarbij ook de kap zich splitst (herinnerend aan de doodlopende sporen van de Overijsselse Lokaal Spoorlijn Deventer-Ommen). De spanten bestaan uit geklonken vollewands I-profielen, verbonden door vakwerk lengteliggers. Midden boven de spanten is in vakwerk een lichtbeuk gemaakt. Spanten en lichtbeuk zijn afgedekt met houten delen. Tussen de spanten zijn vier bakstenen perronbebouwingen geplaatst. Van west naar oost respectievelijk een toiletgebouw (met tegeltableaux met de opschriften "mannen" en "vrouwen"), twee wachtkamers (met "wachtkamer 1e en 2de klasse" en "wachtkamer 3de klasse") en een dienstgebouw (met "plaatskaarten telegraaf" en "stationschef"). Alle gebouwen hebben natuurstenen gevelelementen. In de wachtkamers houten en tegellambrizeringen en houten banken. Aan de buitenzijde van het dienstgebouw houten banken. De bestrating van en de toegangen tot het perron, waaronder een liftgebouwtje, zijn modern. Waardering Eilandperron met overkapping en bebouwing van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als fraai voorbeeld van een eilandperron - vanwege de kwaliteit van het ontwerp met name van de perronbebouwing - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510718
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Perrongebouwen en kap in Deventer

Station Deventer

Stationsplein 4
Deventer
Omschrijving STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Holland..

Goederenloods met fietsenstalling

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving RIJWIELBERGING en GOEDERENLOODS in baksteen opgetrokken vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met mezzanino on..

Watertoren en ketelhuis

Stationsplein 11
Deventer
Omschrijving WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenke..

Neo-classicistisch woonhuis met kwartronde hoek

Brinkpoortstraat 64
Deventer
Inleiding Dit in 1881 gebouwde WOONHUIS markeert met de kwartronde hoekbeëindiging de 19de eeuwse oostelijke stadsuitbreiding na het slech..

Pand dat de rechter afrondende hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand

Keizerstraat 33
Deventer
Pand dat de rechter afrondende hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand. Geplei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)