Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goederenloods met fietsenstalling in Deventer

Gebouw

Stationsplein 3
7411HB Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1914-1920
Architect: Menalda van Schouwenburg


Beschrijving van Goederenloods met fietsenstalling

Omschrijving RIJWIELBERGING en GOEDERENLOODS in baksteen opgetrokken vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met mezzanino onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de lange zuidgevel drie tuitgevels met vijf ingangen er direkt onder of aan weerszijden. De geveltoppen hebben natuurstenen deklijsten die een klimmend keperfries vormen. Op de top een driehoekige steen. Voor de traveeën 7 tot en met 16 hangt tussen de begane grond en de mezzaninoramen een afdak waaronder zich een nu verdwenen laadperron bevond. Verder in de negentien traveeën tellende gevel zesdelige vensterpartijen bestaande uit drie achtruits vensters met vierlicht bovenlichten gescheiden door natuurstenen zuilen. De toegang tot de afdeling "Snelgoederen" (aangegeven met een tegeltableau) heeft een trap met drie treden. De gevel aan de perronzijde telt negentien traveeën met op de begane grond drielicht vensterpartijen. De even traveeëen hebben een dakkapel onder een plat dak met eveneens een drielicht vensterpartij. Waardering Rijwielberging en goederenloods van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als eerste rijwielstalling van Nederland - vanwege de hoge kwaliteit van het ontwerp - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510717
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goederenloods met fietsenstalling in Deventer

Station Deventer

Stationsplein 4
Deventer
Omschrijving STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Holland..

Perrongebouwen en kap

Stationsplein 3
Deventer
Omschrijving EILANDPERRON met overkapping en bebouwing. De overkapping bestaat uit een dubbele rij T-spanten, aan de oostkant uitlopend in ..

Watertoren en ketelhuis

Stationsplein 11
Deventer
Omschrijving WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenke..

Dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 78
Deventer
Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag in baksteen opgetrokken vanaf een L-vormige plattegrond, onder met bouletpannen gedekte zadeld..

Neo-classicistisch woonhuis met kwartronde hoek

Brinkpoortstraat 64
Deventer
Inleiding Dit in 1881 gebouwde WOONHUIS markeert met de kwartronde hoekbeëindiging de 19de eeuwse oostelijke stadsuitbreiding na het slech..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)