Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uitbreiding huis Vermeer in Deventer

Woonhuis

Grote Kerkhof 9
7411KT Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1895
Architect: G. te Riele


Beschrijving van Uitbreiding huis Vermeer

Omschrijving Woonhuisuitbreiding van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een met oud Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevel staat op een natuurstenen basement in blokverband en wordt beƫindigd door een overstekende gootlijst op klossen. Op beide verdiepingen twee kruisvensters waarvan de natuurstenen dorpels, kalven en lateien doorgetrokken zijn tot speklagen. Boven de vensters rondboog strekken met verblendsteen in de boogtrommels. Op de verdiepingscheidingen muurankers van sierijzer. In het dakschild een kleine dakkapel onder een steekkapje. Interieur Het interieur op de bel-etage is rijk gedecoreerd met houten lambrizeringen met (neo-)gotische briefpanelen. Onderdeel van het interieur zijn een monumentale schouw, deels van natuursteen, en houten suite-deuren. In de boezem zijn beeldnissen ingemetseld zodat deze kon functioneren als huiskapel. De haard is betegeld met 16de eeuwse tegels. Waardering Woonhuisuitbreiding van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege - de beeldbepalende ligging aan het Grote Kerkhof en de functionele en ruimtelijke relatie met het oorspronkelijke woonhuis (mon.nr. 510713) - de gaafheid, met name ook van het interieur op de beletage (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uitbreiding huis Vermeer in Deventer

Bankierswoning Vermeer

Grote Kerkhof 9
Deventer
Omschrijving Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain, op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak m..

Voormalige Latijnse School

Grote Kerkhof 6
Deventer
Pand met zadeldak, waarvan nok evenwijdig aan rooilijn. In blokken gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. Tandlijstje in de kroonlijst. Links mo..

Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading

Duimpoort 2
Deventer
Inleiding In dit pand was oorspronkelijk een BAKKERIJ gevestigd. Deze koekbakkerij, "De gekroonde Almansgading", is gebouwd in 1839 door Te..

Pand, mogelijk uit 17e eeuw, met 19e-eeuwse winkelpui

Grote Kerkhof 20
Deventer
Smal, wellicht 17e eeuws pand met schilddak en aan het Grote Kerkhof een niet onaardige winkelpui XIXc.

Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak

Duimpoort 1
Deventer
Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. In St. Jansteeg venstermoet. XVII-XIX. Zie ook mon..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)