Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankierswoning Vermeer in Deventer

Woonhuis

Grote Kerkhof 9
7411KT Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1880
Architect: W.C. Metzelaar


Beschrijving van Bankierswoning Vermeer

Omschrijving Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain, op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak met trapgevel. De gevel heeft een horizontale driedeling. Op de begane grond een natuurstenen basement in blokverband, op de verdiepingen door natuurstenen waterlijsten gescheiden gevelvlakken met speklagen, afgesloten door een trapgevel met natuurstenen speklagen en deklijsten. Op de bovenste verdiepingscheiding en in de geveltop muurankers van siersmeedwerk. De gevel telt drie vensterassen. Op de begane grond links de toegang in een portiek en twee vensters, allen met bovenlicht onder rondbogen met gedecoreerde strekken. Midden en rechts souterrainvensters onder segmentbogen met links een rooster en rechts een kelderluik. Op de verdieping tweeruits schuifvensters met tweeruits bovenlichten onder segmentboogstrekken met gedecoreerde boogtrommels. In het midden een natuurstenen balkon op dito consoles met sierijzeren hekwerk en balkondeuren. Boven de balkondeuren een sluitsteen met "WCM". Midden in de geveltop een draairaam met rondgebogen bovenlicht. Voor het bovenlicht een smeedijzeren hijswerk. Aan weerszijden twee ingemetselde gevelstenen tussen diamantkoppen, met spreuk en jaartal. Op de top een sierijzeren windvaan. Interieur Het interieur op de bel-etage is zeer rijk gedecoreerd met wandschilderingen, plafonddecoraties met 19de eeuws sjabloonwerk en betimmeringen, allen uit 1880. Waardering Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege - de kwaliteit van het ontwerp - de beeldbepalende ligging aan het Grote Kerkhof en de functionele en ruimtelijke relatie met de uitbreiding (mon.nr. 510714) - de gaafheid, met name ook van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankierswoning Vermeer in Deventer

Uitbreiding huis Vermeer

Grote Kerkhof 9
Deventer
Omschrijving Woonhuisuitbreiding van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een ..

Voormalige Latijnse School

Grote Kerkhof 6
Deventer
Pand met zadeldak, waarvan nok evenwijdig aan rooilijn. In blokken gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. Tandlijstje in de kroonlijst. Links mo..

Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading

Duimpoort 2
Deventer
Inleiding In dit pand was oorspronkelijk een BAKKERIJ gevestigd. Deze koekbakkerij, "De gekroonde Almansgading", is gebouwd in 1839 door Te..

Pand, mogelijk uit 17e eeuw, met 19e-eeuwse winkelpui

Grote Kerkhof 20
Deventer
Smal, wellicht 17e eeuws pand met schilddak en aan het Grote Kerkhof een niet onaardige winkelpui XIXc.

Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak

Duimpoort 1
Deventer
Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. In St. Jansteeg venstermoet. XVII-XIX. Zie ook mon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bankierswoning Vermeer in Deventer

Foto's (1)