Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het huis op de stadstuinen in Deventer

Woonhuis

Achter de Muren Duimpoort 56
7411CE Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1879
Architect: P.J.V. Teding van Berkhout (Nes)


Beschrijving van Het huis op de stadstuinen

Omschrijving Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in bepleisterde baksteen over één bouwlaag met souterrain onder een met oud Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de ongelede entreegevel aan de steeg rechts de voordeur en enkele schuifvensters. In het dakschild een dakkapel met wangen onder steekkap met fronton en hijsbalk. Naast de deur een recente gevelsteen. De nagenoeg symmetrische gevel aan de IJssel telt zeven vensterassen. In iedere as is op de hoofdverdieping een T-venster met profiellijst geplaatst onder een segmentboog. Het middenrisaliet heeft onder de steekkap met zadeldak een draairaam met tweeruits bovenlicht onder een segmentboog; beide hoekrisalieten hebben onder de steekkap met tuitgevel een draairaam onder een rondboog. Het rechter hoekrisaliet heeft twee nissen in het souterrain, het linker twee vensters. De drie risalieten hebben een palmet op de geveltop. De mee risalerende plint en waterlijst suggereren een basement. De kroonlijst risaleert eveneens mee en volgt in het middenrisaliet de daklijst van de topgevel. InterieurHet interieur heeft de originele indeling met verspringend niveau bij de opkamer en de keuken. Van de gang is de originele detaillering met marmeren lambrizering bewaard. Verschillende vertrekken hebben een haardpartij. De salon heeft vensterbanken waarin gezeten kan worden. Waardering Woonhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de aanwezigheid van resten van de oude stadsmuur als constructief bouwonderdeel - de typologie - de beeldbepalende ligging - de gaafheid van het exterieur en van delen van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het huis op de stadstuinen in Deventer

Woonhuis met resten oude stadsmuur

Achter de Muren Duimpoort 52
Deventer
Omschrijving Woonhuis op kwartcirkelvormige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een met oud Hollandse ..

Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak

Duimpoort 1
Deventer
Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. In St. Jansteeg venstermoet. XVII-XIX. Zie ook mon..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Duimpoort 1
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Hoge pui. Onder een schilddak met nr 16. XVII-XIX. Zie ook monumentnummer 12558.

Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading

Duimpoort 2
Deventer
Inleiding In dit pand was oorspronkelijk een BAKKERIJ gevestigd. Deze koekbakkerij, "De gekroonde Almansgading", is gebouwd in 1839 door Te..

Pand, mogelijk uit 17e eeuw, met 19e-eeuwse winkelpui

Grote Kerkhof 20
Deventer
Smal, wellicht 17e eeuws pand met schilddak en aan het Grote Kerkhof een niet onaardige winkelpui XIXc.

Kaart & Routeplanner

Route naar Het huis op de stadstuinen in Deventer

Foto's (1)