Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Eendracht in Hillegom

Woonhuis

Weeresteinstraat 126
2181GD Hillegom
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Huize Eendracht

Inleiding De VILLA Huize Eendracht is in 1895 gebouwd in een eclectische bouwstijl met renaissancistische en classicistische elementen. Van dit type woonhuis bij een bollenschuur stonden er veel meer aan de Weeresteinstraat. Huize Eendracht is inmiddels het enig overgebleven voorbeeld van deze zeer bijzondere vorm van een bollenkwekersvilla. In 1983 is het huis verbouwd tot kantoor. Daarbij is de serre aan de zuidkant doorgebroken en aan de achterkant uitgebreid. In 1990 is de serre aan de noordkant geh eel in stijl toegevoegd. Omschrijving De villa telt één bouwlaag en is boven een gepleisterde plint opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met een wolfeind, een piron en grijze Hollandse pannen. Aan de zuidkant een grote rechthoekige serre met afgeronde hoeken onder een plat dak. De symmetrische voorgevel is een brede halsgevel met een reliëf in het fronton, een gepleisterd fries onder het fronton en rijk geornamenteerde klauwstukken. Alle ornamenten zijn uitgev oerd in stucwerk. Centraal in de voorgevel het ingangsportiek met daarin een paneeldeur met glas onder een bovenlicht. Aan weerszijden van het portiek pilasters met spaarvelden onder grote consoles die het balkon boven de ingang ondersteunen. Op het balkon een houten balkonhek met smeedijzeren invulling. Links en rechts van de ingang twee vensters, in de geveltop een balkondeur geflankeerd door twee vensters. De vensters zijn rechtgesloten met glas-in-lood bovenlichten onder afgesnoten hoeken. Boven de ve nsters strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Vier korte lisenen in het hoge deel van de halsgevel net onder en in het fries. In de strekken boven de vensters, op de hoeken van de gevel, in de lisenen en aan weerszijden van de balkondeur siermetselwerk van gele baksteen. Op de verdieping kraagt de gevel naar de zijkanten iets uit. Onder deze uitkraging en onder de klauwstukken van de halsgevel hangende ornamenten. Aan de uiteinden van het fronton en op de hoeken van de gevel kleine bollen op voetstukken. De serre beslaat de gehele zuidelijke zijgevel en bestaat boven de gepleisterde plint uit vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de strook boven de serre een gepleisterd fries onder een overstekende gootlijst. De noordelijke zijgevel is inmiddels op gelijke wijze vormgegeven. In de achtergevel twee deuren met bovenlichten en vierruits vensters met en zonder bovenlichten. De gevel wordt afgesloten door een gepleisterde daklijst. Waardering De villa is van algemeen belang vanwege cultuurh istorische waarde als bijzonder voorbeeld van een bollenkwekersvilla. De villa is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als kenmerkend en inmiddels enig overgebleven voorbeeld van het type bollenkwekersvilla dat in Hillegom veel voorkwam, uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met renaissancistische en classicistische elementen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Eendracht in Hillegom

Het Klokgeveltje

Hoofdstraat 140
Hillegom
PAND met gedodekopt geveltje, 17e eeuw, topgevel door pinakel bekroond; steentje met jaartal 1794 zal op verbouwing slaan.

Oude Pomp

Hoofdstraat 140
Hillegom
Natuurstenen pomp, 18e eeuw; versierd met gebeeldhouwde wapenschilden en bekroond door een pijnappel.

Herenhuis

Hoofdstraat 142
Hillegom
Herenhuis met rechte kroonlijst, stoeppalen met kettingen, blinden aan de ramen, 18e eeuw.

Maartenskerk

Kerkplein 1
Hillegom
Ned. Herv. Kerk. Toren 15e eeuw en later verhoogd. Deel van het koor 16e eeuw; moderne uitbreidingen 1929. Klokkenstoel met klok van E. Spli..

Hof van Hillegom

Hoofdstraat 115
Hillegom
Gemeentehuis. Rechthoekig gepleisterd landhuis met getande rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Eendracht in Hillegom

Foto's (1)