Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bollenschuur Ruigrok in Hillegom

Boerderij

Zuider Leidsevaart 2 A
2182NC Hillegom
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Bollenschuur Ruigrok

Inleiding Voor de kweker Ruigrok in ambachtelijke trant gebouwde BOLLENSCHUUR uit 1906, gelegen tussen de Leidsche Trekvaart en de Molentocht. In de schuur bevindt zich een eerste steen met de inscriptie: J. Ruigrok Wz 27 april 1906. NB De bollenschuur maakt deel uit van een complex met woonhuizen, een voormalige boerderij en andere bollenschuren die buiten de bescherming vallen. Omschrijving De rechthoekige bollenschuur telt twee bouwlagen onder een mansardedak met grijze bouletpannen, windveren en een makelaar. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde speklagen en ijzeren muurankers. De zeven assen tellende langsgevels zijn zowel op de begane grond als verdieping geleed door grote rechtgesloten droogdeuren. Met het openen van de deuren regelde men aanvankelijk het droogproces in de schuur. De dubbele houten deuren zijn geheel onderin gesloten, daarboven zes ruiten (in de deuren op de begane grond) en vier ruiten (in de deuren op de verdieping). Boven de deuren en vensters segment bogen met pleisterwerk in de boogtrommels. Rollagen onder de deuren op de begane grond, houten waterdorpels op de verdieping. In de westelijke langsgevel bevindt zich een schuifdeur die dienst doet als ingang, met daarboven een hijsbalk. In de voorgevel (noord) op de begane grond drie en in de geveltop twee deuren. In de achtergevel (zuid) en de daaraan grenzende vensterassen: kleine vensters met ijzeren kozijnen. De daklijst steekt boven de eindgevels over. In de schuur staan de houten stellingen waarin de bollen gedroogd werden. Zoals gebruikelijk was, doen de stellingen tegelijkertijd dienst als constructie van het gebouw. Ook staat er een gepleisterde kolom met een constructieve functie. Waardering De uit 1906 daterende bollenschuur van de kweker Ruigrok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkende expressie van de bloembollencultuur, die de sociaal-economische geschiedenis van de regio sterk heeft bepaald en ook landelijk van grote betekenis is. Het pand is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarden als kenmerkend voorbeeld van een bollenschuur met twee bouwlagen en een mansardedak. Voorts is de bollenschuur van belang wegens de situationele waarde, verbonden met de oorspronkelijke functie en lokale transportroutes vanwege de ligging tussen de Leidsche Trekvaart en de Molentocht, twee vaarwegen die dienst deden als af- en aanvoerwegen van bollen, mest en andere benodigdheden. Van de bollenschuur zijn zowel het exterieur als i nterieur relatief gaaf. Relatief gave bollenschuren met daarin nog de stellingen die de constructie vormen, zijn inmiddels zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510705
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bollenschuur Ruigrok in Hillegom

Het Klokgeveltje

Hoofdstraat 140
Hillegom
PAND met gedodekopt geveltje, 17e eeuw, topgevel door pinakel bekroond; steentje met jaartal 1794 zal op verbouwing slaan.

Oude Pomp

Hoofdstraat 140
Hillegom
Natuurstenen pomp, 18e eeuw; versierd met gebeeldhouwde wapenschilden en bekroond door een pijnappel.

Herenhuis

Hoofdstraat 142
Hillegom
Herenhuis met rechte kroonlijst, stoeppalen met kettingen, blinden aan de ramen, 18e eeuw.

Maartenskerk

Kerkplein 1
Hillegom
Ned. Herv. Kerk. Toren 15e eeuw en later verhoogd. Deel van het koor 16e eeuw; moderne uitbreidingen 1929. Klokkenstoel met klok van E. Spli..

Hof van Hillegom

Hoofdstraat 115
Hillegom
Gemeentehuis. Rechthoekig gepleisterd landhuis met getande rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bollenschuur Ruigrok in Hillegom

Foto's (1)