Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marlot: tennishal in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Leidsestraatweg 75
2594BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1927 1927 1927
Architect: C. Brandes Brandes, Co C. Brandes


Beschrijving van Marlot: tennishal

TENNISHAL. Door architect Co Brandes in 1927 ontworpen en kort daarna gebouwde tennishal in de Haagse Schoolstijl. De tennishal werd gebouwd ter plaatse van de voormalige moestuinen van de buitenplaats Marlot, nadat deze in 1917 aan de gemeente 's-Gravenhage was verkocht. Buiten de tennishal liggen thans 12 tennisvelden. De nagenoeg symmetrisch opgezette, hoge tennishal op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit bruin-rode baksteen en wordt overkapt door twee, dwars op de voorgevel geplaatste en met rode Hollandse pannen gedekte, hoge zadeldaken waartussen een zakgoot. Aan de voorzijde (noord) bevindt zich een lagere, lange uitbouw waarin een kantoor, kleedkamers en buffetruimte zijn ondergebracht. Deze uitbouw wordt overkapt door drie haaks op het tennishalgedeelte geplaatste zadeldaken, waarvan de middelste topgevel hoger en breder is dan de buitenste twee. Aan de linkerzijde van de uitbouw is een beheerderswoning uitgebouwd, gedekt onder een half schilddak. De tennishal, met uitzondering van de beheerderswoning, is voorzien van een regelmatige venster- en deurindeling. De baksteengevels worden extra accenten verleend door natuurstenen banden en brede natuurstenen kozijnen waarin een ijzeren roedenverdeling op begane grondniveau. In de voorgevel bevindt zich de hoofdentree onder een wat overstekende luifel die door twee bakstenen pijlers wordt gedragen en waaronder zich een terras bevindt. De achtergevel (zuid) is voorzien van 10 steunberen met versnijdingen waartussen zich acht 6-ruits vensters bevinden, centraal bevindt zich een uitbouw met een topgevel. Op de dakschilden bevinden dakkapellen ten behoeve van de licht toevoer in de hal. De linker- en rechterzijgevel (oost en west) zijn identiek en voorzien van karakteristieke geschakelde en aan de bovenzijde getrapte ijzeren meerruits- en laddervensters, tevens zijn de topgevels voorzien van vlechtingen. De dakschilden van de voorzijde en aan weerszijden van de zakgoot zijn voorzien van liggende vensters. INTERIEUR- Het interieur van de hal heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling in sport-, kantoor-, kleed- en verpoosruimte. De kap van de hal wordt gedragen door een ijzeren constructie. Waardering TENNISHAL behorende tot de historische buitenplaats Marlot, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - voor de geschiedenis van de architectuur; - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en de ornamentiek; - vanwege de samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur; - vanwege de redelijke gaafheid van het interieur; - als zeldzame uiting van een (economisch getinte) ontwikkeling van de buitenplaats in de jaren '20 van de 20ste eeuw, die noodzakelijk was voor het behoud van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510699
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marlot: tennishal in 's Gravenhage

Marlot: parkaanleg

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische parkaanleg uit de late 17de eeuw waarin een land..

Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur)

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. Laat 17de-eeuwse retranchementenmuur opgetrokken uit oranje-rode bakstenen. De muur staat aan de noordzijde van de buitenplaats, ..

Marlot: fruitmuur

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. 18de-eeuwse rood bakstenen fruitmuur, voorzien van steunberen van jongere datum en een toegangspoort. De muur loopt langs noordoo..

Marlot: twee tuinmuren met entree

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TWEE TUINMUREN MET ENTREE Aan de noordzijde van de buitenplaats gelegen 19de-eeuwse, rood bakstenen tuinmuur voorzien van steunberen. De muu..

Marlot: brug met toegangshek

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
BRUG MET TOEGANGSHEK. In de stijl van de Haagse School gebouwde rondboogbrug met toegangshek uit ca. 1921, waarvoor het ontwerp door de Geme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marlot: tennishal in 's Gravenhage

Foto's (2)