Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marlot: brug met toegangshek in 's Gravenhage

Tuin Park Landgoed

Leidsestraatweg 75
2594BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1921 1921 1921


Beschrijving van Marlot: brug met toegangshek

BRUG MET TOEGANGSHEK. In de stijl van de Haagse School gebouwde rondboogbrug met toegangshek uit ca. 1921, waarvoor het ontwerp door de Gemeentewerken van 's-Gravenhage werd gemaakt. De brug vormt aan de noordzijde van de buitenplaats de toegang tot het park en is uit rode baksteen opgetrokken. Op twee, aan de uiteinden royaal uitzwenkende bakstenen keermuren, die voorzien zijn van uitgemetselde detailleringen en oorspronkelijk met natuurstenen sluitstenen, staan twee bakstenen pijlers waartussen twee smeedijzeren draaibare vleugels zijn bevestigd. De pijlers zijn voorzien van uitgemetselde ribben en gedecoreerd met natuurstenen banden en blokken. De pijlers worden afgesloten door geprofileerde natuurstenen toppen. Het hek bestaat uit twee draaibare smeedijzeren vleugels, bestaande uit stijlen en regels met kruis- en ruit-vormige details. De vleugels zijn (thans) groen geschilderd. Het bruggedek is thans geasfalteerd. Waardering BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Marlot, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510697
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marlot: brug met toegangshek in 's Gravenhage

Marlot: parkaanleg

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische parkaanleg uit de late 17de eeuw waarin een land..

Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur)

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. Laat 17de-eeuwse retranchementenmuur opgetrokken uit oranje-rode bakstenen. De muur staat aan de noordzijde van de buitenplaats, ..

Marlot: fruitmuur

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. 18de-eeuwse rood bakstenen fruitmuur, voorzien van steunberen van jongere datum en een toegangspoort. De muur loopt langs noordoo..

Marlot: twee tuinmuren met entree

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TWEE TUINMUREN MET ENTREE Aan de noordzijde van de buitenplaats gelegen 19de-eeuwse, rood bakstenen tuinmuur voorzien van steunberen. De muu..

Marlot: tennishal

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TENNISHAL. Door architect Co Brandes in 1927 ontworpen en kort daarna gebouwde tennishal in de Haagse Schoolstijl. De tennishal werd gebouwd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marlot: brug met toegangshek in 's Gravenhage

Foto's (1)