Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marlot: twee tuinmuren met entree in 's Gravenhage

Tuin Park Landgoed

Leidsestraatweg 75
2594BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e en 19e eeuw 1700 18e en 19e eeuw


Beschrijving van Marlot: twee tuinmuren met entree

TWEE TUINMUREN MET ENTREE Aan de noordzijde van de buitenplaats gelegen 19de-eeuwse, rood bakstenen tuinmuur voorzien van steunberen. De muur is aan de oostzijde voorzien van een toegang uit ca. 1926, ontworpen door de architect Co Brandes in opdracht van de gemeente 's-Gravenhage. De toegang bestaat uit twee bakstenen pijlers met tentvormige afdekking waartussen twee draaibare houten, getoogde vleugels bevestigd zijn. Naast de toegang staat, dwars op de 19de-eeuwse muur, een vermoedelijk vroeg-20ste-eeuwse muur. Deze rood bakstenen muur is aan beide zijden voorzien van steunberen en is deels voorzien van een tandlijst en wordt afgedekt door een rollaag. Waardering TWEE TUINMUREN MET ENTREE behorende tot de historische buitenplaats Marlot, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510696
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marlot: twee tuinmuren met entree in 's Gravenhage

Marlot: parkaanleg

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische parkaanleg uit de late 17de eeuw waarin een land..

Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur)

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. Laat 17de-eeuwse retranchementenmuur opgetrokken uit oranje-rode bakstenen. De muur staat aan de noordzijde van de buitenplaats, ..

Marlot: fruitmuur

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. 18de-eeuwse rood bakstenen fruitmuur, voorzien van steunberen van jongere datum en een toegangspoort. De muur loopt langs noordoo..

Marlot: brug met toegangshek

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
BRUG MET TOEGANGSHEK. In de stijl van de Haagse School gebouwde rondboogbrug met toegangshek uit ca. 1921, waarvoor het ontwerp door de Geme..

Marlot: tennishal

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TENNISHAL. Door architect Co Brandes in 1927 ontworpen en kort daarna gebouwde tennishal in de Haagse Schoolstijl. De tennishal werd gebouwd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marlot: twee tuinmuren met entree in 's Gravenhage

Foto's (2)