Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur) in 's Gravenhage

Tuin Park Landgoed

Leidsestraatweg 75
2594BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur)

FRUITMUUR. Laat 17de-eeuwse retranchementenmuur opgetrokken uit oranje-rode bakstenen. De muur staat aan de noordzijde van de buitenplaats, op een representatieve plaats. De muur is voorzien van speciaal gevormde bakstenen voor de hoeken en van klezoren. De bovenzijde is thans (1996) afgedekt met pannen. De muur sluit aan op een andere fruitmuur (zie onderdeel 4). Naast de muur liggen tennisbanen, daar waar vroeger (tot ca. 1927) moestuinen lagen. Waardering FRUITMUUR behorende tot de historische buitenplaats Marlot, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510694
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur) in 's Gravenhage

Marlot: parkaanleg

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische parkaanleg uit de late 17de eeuw waarin een land..

Marlot: fruitmuur

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
FRUITMUUR. 18de-eeuwse rood bakstenen fruitmuur, voorzien van steunberen van jongere datum en een toegangspoort. De muur loopt langs noordoo..

Marlot: twee tuinmuren met entree

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TWEE TUINMUREN MET ENTREE Aan de noordzijde van de buitenplaats gelegen 19de-eeuwse, rood bakstenen tuinmuur voorzien van steunberen. De muu..

Marlot: brug met toegangshek

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
BRUG MET TOEGANGSHEK. In de stijl van de Haagse School gebouwde rondboogbrug met toegangshek uit ca. 1921, waarvoor het ontwerp door de Geme..

Marlot: tennishal

Leidsestraatweg 75
's Gravenhage
TENNISHAL. Door architect Co Brandes in 1927 ontworpen en kort daarna gebouwde tennishal in de Haagse Schoolstijl. De tennishal werd gebouwd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marlot: fruitmuur (retranchementenmuur) in 's Gravenhage

Foto's (1)