Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, toegangshek in Bedum

Graf Begraafplaats

Schoolstraat 55
9781JM Bedum
Groningen

Bouwjaar: waarsch. ca. 1871 1871 waarsch. ca. 1871


Beschrijving van Algemene begraafplaats, toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK bij de in 1871 aangelegde algemene begraafplaats. Het rechthoekige terrein van de begraafplaats, omzoomd door bomen en een sloot, bestaat verschillende delen: een deel uit 1871 dat in 1904 werd uitgebreid en een deel uit 1950 met houten baarhuisje. Achter dit deel is in 1980, aan de andere kant van de sloot, een nieuw stuk aangelegd. Vroeger heeft er ook een dienstwoning op het terrein gestaan. Deze is nu verdwenen. De begraafplaats als zodanig is van lokaal belang. Het toegangshek ligt op een gemetselde duiker aan de Schoolstraat, bij het parkeerterrein van de begraafplaats. Het hek is er waarschijnlijk tegelijk met de aanleg van de begraafplaats rond 1871 neergezet. Omschrijving Toegangshek bestaande uit twee platte, opengewerkte ijzeren hoofdpijlers en twee beweegbare ijzeren hekken. De gietijzeren pijlers zijn opgevuld met de volgende doodssymbolen: een zandloper met vleugels, twee gekruiste zeisen met op het kruispunt een slang die in zijn staart bijt en twee gekruiste omgekeerde toortsen. Aan de beide zijkanten van de pijlers bevindt zich een vleugelstuk van smeedijzeren krulwerk. De beweegbare hekken tussen de pijlers hebben smeedijzeren regels en spijlen met bovenop gietijzeren punten. Het onderste deel van de hekken is dichtgezet met een ijzeren plaat waarin zandlopers en omgekeerde zeisen in gestileerde vorm zijn geperforeerd. Het toegangshek wordt aan de achterzijde ondersteund door twee ijzeren langsschoren. Waardering Toegangshek van algemeen cultuurhistorisch belang - als fraai voorbeeld van een ijzeren hek uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de bijzondere geperforeerde platen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de erachter liggende begraafplaats - vanwege de opvallende ligging aan de Schoolstraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510676
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, toegangshek in Bedum

School met den Bijbel (De Regenboog)

Schoolstraat 12
Bedum
Omschrijving Het op een vlindervormige plattegrond opgetrokken SCHOOLGEBOUW van twee bouwlagen hoog, is gebouwd in een bruine bezande bakst..

School met den Bijbel, toegangshek

Schoolstraat 12
Bedum
Omschrijving TOEGANGSHEK bij school bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgetrokken hoofdpijlers met daartussenin twee beweegbare ijz..

Gemeentehuis

Schoolstraat 1
Bedum
Inleiding GEMEENTEHUIS in 1927 ontworpen door gemeentearchitect G. Koolhof. Het in een aan het Rationalisme verwante stijl opgetrokken pand..

Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur

Grotestraat 3
Bedum
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en SCHUUR in 1894 gebouwd in opdracht van landbouwer K. Haverkamp. Het pand is opgetro..

Gemeentehuis 2 't Gemeentehuis (hotel-café-restaurant)

Grotestraat 2
Bedum
Inleiding HOTEL-CAFE-RESTAURANT 't Gemeentehuis, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw in een stijl met eclectische en ambachtelijk-t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats, toegangshek in Bedum

Foto's (1)