Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. begraafplaats, rouwkapel in Bedum

Graf Begraafplaats

Grotestraat 49
9781HB Bedum
Groningen

Bouwjaar: 1880
Architect: J. Balvert Balvert 1880 J. Balvert


Beschrijving van R.K. begraafplaats, rouwkapel

Omschrijving Een in neo-gotische stijl opgetrokken ROUWKAPEL, opgebouwd in bruine baksteen op een uitspringend trasraam van bruine klinkers afgedekt met een schuine rollaag. De kapel heeft een zadeldak bedekt met leien, en een zinken goot. Midden in de westgevel is een altaarnis uitgebouwd onder een steekkap. De drie topgevels hebben een tuit en aanzetstenen afgezet met een ezelsrug, hoeklisenen met tandlijst en drie blinde venstertjes (twee korte met ertussenin een langere). In de noord- en zuidgevel bevindt zich een getoogde opgeklampte deur met gehengen, en in de oostgevel drie smalle getoogde vensteropeningen. In de altaarnis met kruis-ribgewelf is een altaar tegen de achterwand gemetseld, bestaande uit een gele bakstenen onderbouw met terrazzo blad. Boven het altaar bevinden zich een Jezus aan het kruis met aan weerszijden een uit ijzer gegoten, beschilderd beeld. Waardering Rouwkapel van algemeen belang - als voorbeeld van een in neogotische stijl opgetrokken kapel uit het laatste kwart van de vorige eeuw - als goede representant van het oeuvre van architect J. Balvert - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de karakteristieke vormgeving - vanwege de functionele relatie met de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510654
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. begraafplaats, rouwkapel in Bedum

R.K. kerk "Maria ten Hemelopneming"

Grotestraat 49
Bedum
Inleiding De R.K. KERK "Maria ten Hemelopneming" werd in 1881 in gebruik genomen. Sindsdien moesten er nog enkele ornamenten worden geplaat..

R.K. begraafplaats

Grotestraat 49
Bedum
Inleiding In 1876 diende het kerkbestuur een verzoek in bij het gemeentebestuur om een R.K. BEGRAAFPLAATS te mogen aanleggen. Dit verzoek w..

R.K. pastorie

Grotestraat 47
Bedum
Inleiding Naast de kerk staat de in een Eclectische stijl opgetrokken R.K. PASTORIE uit 1857 die met de kerk verbonden is via een tussenlid..

Rentenierswoning met garage

Grotestraat 62
Bedum
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1929 in opdracht van de heer R. Zijl uit Bedum. Het in een aan de Art D├ęco ve..

Hervormde kerk en toren (Walfriduskerk)

Plantsoen 2
Bedum
N.H. KERK en TOREN op groot kerkhof. Grote driebeukige kerk door uitbreiding in de gotische periode ontstaan uit een tufstenen kruiskerk, w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)