Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. begraafplaats in Bedum

Graf Begraafplaats

Grotestraat 49
9781HB Bedum
Groningen

Bouwjaar: 1876-'77 1877 1876-'77


Beschrijving van R.K. begraafplaats

Inleiding In 1876 diende het kerkbestuur een verzoek in bij het gemeentebestuur om een R.K. BEGRAAFPLAATS te mogen aanleggen. Dit verzoek werd in eerste instantie afgewezen omdat op grond van de Begraafwet niet binnen een afstand van 50 meter tot de bebouwde kom begraven mocht worden. De r.k. school lag op een afstand van 37 meter. Later in het jaar werd wel toestemming verleend op voorwaarde dat binnen 50 meter afstand van de school niet zou worden begraven. De begraafplaats werd in 1876/77 aangelegd op een terrein ten noordoosten van de kerk. In 1878 nam de weduwe Maria Lammerts Elerie het initiatief om een ROUWKAPEL te laten bouwen op de begraafplaats en schonk de kerk 1000 gulden. De kapel werd in 1880 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Balvert uit Pannerden. Voor dit doel werd het middenpad verbreed. Op de begraafplaats bevinden zich diverse grafzerken waaronder die van de Maria Lammerts Elerie, overleden in 1886, vervaardigd door J. Kalf, een kindergrafje uit 1890 met beeld van een engel zittend op de calvarieberg, met volgende signatuur: D63, August Drechsler, C. Hemnitz, en een graf met opengewerkt gietijzeren kruis met christus uit 1937. Omschrijving De begraafplaats is aangelegd op een nagenoeg vierkant terrein dat wordt omzoomd door een schelpenpad, bomen en struiken, en een sloot. Het kruisvormige padenpatroon deelt het terrein in vieren. De rouwkapel ligt aan het einde van de oost-west as. Waardering R.K. begraafplaats van algemeen cultuurhistorisch belang - als voorbeeld van een kleine rooms-katholieke begraafplaats uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. begraafplaats in Bedum

R.K. kerk "Maria ten Hemelopneming"

Grotestraat 49
Bedum
Inleiding De R.K. KERK "Maria ten Hemelopneming" werd in 1881 in gebruik genomen. Sindsdien moesten er nog enkele ornamenten worden geplaat..

R.K. begraafplaats, rouwkapel

Grotestraat 49
Bedum
Omschrijving Een in neo-gotische stijl opgetrokken ROUWKAPEL, opgebouwd in bruine baksteen op een uitspringend trasraam van bruine klinkers..

R.K. pastorie

Grotestraat 47
Bedum
Inleiding Naast de kerk staat de in een Eclectische stijl opgetrokken R.K. PASTORIE uit 1857 die met de kerk verbonden is via een tussenlid..

Rentenierswoning met garage

Grotestraat 62
Bedum
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1929 in opdracht van de heer R. Zijl uit Bedum. Het in een aan de Art D├ęco ve..

Hervormde kerk en toren (Walfriduskerk)

Plantsoen 2
Bedum
N.H. KERK en TOREN op groot kerkhof. Grote driebeukige kerk door uitbreiding in de gotische periode ontstaan uit een tufstenen kruiskerk, w..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. begraafplaats in Bedum

Foto's (2)