Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stookhok met aangebouwde muur met poort naar de boerderij in Onderdendam

Boerderij

Boterdiep Oz 13
9959PM Onderdendam (gemeente Bedum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1894 1894 ca. 1894


Beschrijving van Stookhok met aangebouwde muur met poort naar de boerderij

Omschrijving STOOKHOK met aangebouwde muur met poort naar de boerderij. De stookhok heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwgrijze platte Friese pannen. Gevels zijn opgemetseld in rode baksteen en hebben een trasraam van gesinterde rode baksteen; de noordgevel, achtergevel, is een tuitgevel bekroond door een gemetselde schoorsteen met kap. Bakgoot op bakstenen klossen. In de zuidgevel een opgeklampte deur die aan bovenzijde getoogd is en beƫindigd wordt door strekken; naast deur een vierruits rondboogvenster met gietijzeren roedenverdeling. In oost- en westgevel twee dezelfde rondboogvensters als in de zuidgevel. Westgevel van de stookhok is doorgetrokken tot de brandmuur van de boerderij; de verbindingsmuur is opgemetseld in rode baksteen en wordt beƫindigd door een ezelsrug. In de verbindingsmuur een poort met een houten stijl, bekroond door een houten fronton beschilderd met eclectische motieven. Waardering Stookhok met aangebouwde poort van algemeen belang - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510649
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stookhok met aangebouwde muur met poort naar de boerderij in Onderdendam

Oldambtster boerderij met aangebouwde bijschuur aan de noordzijde

Boterdiep Oz 13
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Omschrijving Oldambtster BOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR aan de noordzijde uit 1894. De boerderij is opgemetseld in rode baksteen en wo..

Gereformeerde pastorie met aanbouw

Bedumerweg 36
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Omschrijving PASTORIE behorende bij de gereformeerde kerk van Onderdendam met een grote aanbouw aan de achterzijde. Het pand op een vierkan..

Gereformeerde kerk

Bedumerweg 34
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Omschrijving ZAALKERK met aan weerszijden een tweezijdige uitbouw en aan de achterzijde een grote aanbouw. Pand is opgemetseld van gesinter..

Gereformeerde kerk en pastorie, hekwerk

Bedumerweg 34
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Omschrijving HEKWERK behorende bij de gereformeerde kerk en pastorie van Onderdendam bestaande uit een hoger gedeelte dat voor het plein va..

Breed woonhuis met omlijste ingang onder schilddak met hoekschoorstenen

Bedumerweg 32
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Breed woonhuis onder schilddak met hoekschoorstenen. Achtruitsvensters en omlijste ingang met snijwerk en snijraam in bovenlicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stookhok met aangebouwde muur met poort naar de boerderij in Onderdendam

Foto's (2)