Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hoofdverdeel- en regelstation in Enschede

Nijverheid Industrie

Hengelosestraat 221
7521AC Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1927
Architect: Gemeentewerken van Enschede


Beschrijving van Voormalig hoofdverdeel- en regelstation

Inleiding Voormalig HOOFDVERDEEL- EN REGELSTATION uit 1927 van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf van Enschede. Het gebouw is ontworpen door Gemeentewerken van Enschede en uitgevoerd door de aannemer Collet. De architectuur doet kubistisch aan en is representatief voor de bouwtrant van Gemeentewerken van Enschede in die periode. Oorspronkelijk was op de begane grond en de eerste verdieping de installatie en op de tweede verdieping de woning van de beheerder ondergebracht. Het verdeelstation is tot 1957 als zodanig in gebruik geweest, in dat jaar is de installatie eruit gehaald. In verband met de nieuwe functie van ontwerpburo is het pand inwendig gewijzigd. Omschrijving Het pand van drie bouwlagen is samengesteld uit blokvormige onderdelen onder platte daken. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk. In de voorgevel (N) langs de straat worden twee (vernieuwde) inrijdeuren geflankeerd door lisenen met een gemetselde kapiteel-achtige bekroning. Daarboven bevindt zich een vensterreeks met een doorlopende onderdorpel. Op de terugliggende tweede verdieping vensters met roedenverdeling van de woning. De hoofdentree bevindt zich links van de voorgevel in het uitgebouwde trappehuis aan de linker zijgevel (O). Boven de overluifelde deur zijn de traplichten uitgerust met stalen kozijnen en horizontale roedenverdeling. De vensters in de zijgevels zijn identiek uitgevoerd, op de begane grond enkel en op de verdieping als drielichten. In beide gevels een deur onder bovenlicht. In de wit gepleisterde achtergevel bevindt zich op de begane grond een originele deur. De buitentrap is later aangebracht. Waardering Voormalig verdeelstation van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bijzondere oorspronkelijke functie van het gebouw - de architectuur die kubistisch aandoet en karakteristiek is voor de bouwtrant van gemeentewerken in Enschede de jaren twintig - de redelijke mate van uitwendige gaafheid - de zeer beeldbepalende situering langs de Hengelosestraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510642
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig hoofdverdeel- en regelstation in Enschede

Pastorie NH gemeente

Thorbeckelaan 20
Enschede
Inleiding WOONHUIS in Um 1800-stijl dat in 1923 is gebouwd als pastorie bij de kerk op de Oude Markt in opdracht van de Hervormde Gemeente ..

Vakwerkschuurtje met oud-Hollandse pannen gedekt

Van Heeksbleeklaan bij 344
Enschede
Vakwerkschuurtje met oud-Hollandse pannen gedekt.

De Wigwam

Boddenkampsingel 40
Enschede
Inleiding Het HERENHUIS de Wigwam in Um 1800-stijl is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller voor H. van Heek. Het ..

Martenboer

Otto van Taverenstraat 92
Enschede
"De Martenboer". Forse in de noordwestelijke uitleg van Enschede gespaard gebleven boerderij. Het woongedeelte en de bovenkamer hebben een p..

Van Heekpark/Van Lochembleekpark

Minister De Savornin Lohmanlaan 15
Enschede
Omschrijving Granieten GEDENKNAALD samengesteld uit acht taps toelopende blokken op een rechte sokkel. De sokkel is aan drie zijden voorzie..

Kaart & Routeplanner