Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie NH gemeente in Enschede

Kerkelijk Gebouw

Thorbeckelaan 20
7521AV Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1923
Architect: Huijgens


Beschrijving van Pastorie NH gemeente

Inleiding WOONHUIS in Um 1800-stijl dat in 1923 is gebouwd als pastorie bij de kerk op de Oude Markt in opdracht van de Hervormde Gemeente Enschede. Het huis is gebouwd naar ontwerp van de architect Huijgens en vertoont grote stilistische gelijkenis met het huis "de Wigwam" aan de Boddenkampsingel dat in 1920 is gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller. Het huis staat iets teruggerooid met de oostgevel aan de Thorbeckelaan. Een smeedijzeren hek dat om de hoek loopt in de Van Kolkstraat vormt de erfscheiding. Omschrijving Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder met grijze Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. De in bruine baksteen opgetrokken gevels worden afgesloten door een eenvoudig hoofdgestel met iets overstekende kroonlijst. De rechtgesloten zesruits schuifvensters zijn onder strekken geplaatst. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterasssen. In de middelste vensteras een dubbele paneeldeur onder bovenlichten met diagonale roedenverdeling binnen een gebeeldhouwde natuurstenen lijst. Het hoofdgestel boven de pilasters aan weerszijden van de deur wordt bekroond door een schijnbalustrade van gedraaide balusters. De natuurstenen lijst rond het verdiepingsvenster boven de ingang is versierd met gebeeldhouwde acanthusbladmotieven. In de linker zijgevel (Z) twee vensterassen. Boven de tuindeuren rechts in de achtergevel (W) een houten balkonnetje. De keukenvensters links in de gevel zijn aan de onderzijde iets ingekort. In de rechter zijgevel is aan het samengestelde kozijn het achtergelegen trappehuis goed te herkennen. Het sobere interieur bevat enkele oorspronkelijke interieuronderdelen waaronder het trappehuis, deurlijsten, granitovloeren en ingebouwde kasten. Waardering Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van pastorie bij de kerk op de Oude Markt - de gave sobere Um 1800-bouwstijl - de uitwendige gaafheid - de gave oorspronkelijke interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie NH gemeente in Enschede

Voormalig hoofdverdeel- en regelstation

Hengelosestraat 221
Enschede
Inleiding Voormalig HOOFDVERDEEL- EN REGELSTATION uit 1927 van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf van Enschede. Het gebouw is ontworpen..

De Wigwam

Boddenkampsingel 40
Enschede
Inleiding Het HERENHUIS de Wigwam in Um 1800-stijl is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller voor H. van Heek. Het ..

Villa Schuttersveld

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HOOFDGEBOUW (huis Schuttersveld). Onderkelderd blokvormig wit gepleisterd hoofdgebouw in empirestijl met aan de achterzijde ee..

Villa Schuttersveld: Hek

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HEKWERK. Tussen de Hengelosestraat en het park rondom het huis Schuttersveld staat een afscheiding in de vorm van een laat 19d..

Villa Schuttersveld: Tuinaanleg

Hengelosestraat 111
Enschede
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg gelegen rondom villa Schuttersveld gaat in oorsprong terug..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)