Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Volkspark: Van Heek-monument in Enschede

Overig

Parkweg (Volkspark) ongd
7500AA Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Volkspark: Van Heek-monument

Inleiding HERDENKINGSMONUMENT met neo-classicistische detaillering dat in 1874 door de burgers van Enschede is aangeboden als dankbetuiging aan H.J. van Heek voor de aanleg van het Volkspark in Enschede. Het park is in 1874 aangelegd naar een ontwerp van D. Wattez maar in de loop der jaren zo sterk gewijzigd dat het voor bescherming op rijksniveau niet in aanmerking komt. Datzelfde geldt voor de diverse opstallen in het park, behalve het herdenkingsmonument dat in de noordoosthoek van het park staat dichtbij de grote vijverpartij. Omschrijving Het gebeeldhouwde zandstenen gedenkteken bestaat uit een sokkel in de vorm van een driepas op een hardstenen basement, een driezijdige pijler en een zuil met een zittende leeuw met wapenschild. De overhoekse pilasters van de driezijdige pijler zijn gecanneleerd en voorzien van fantasiekapitelen. Op de cartouches van de schacht is de tekst: "Ter nagedachtenis aan den Stichter van het Volkspark", "den heer Hendrik Jan van Heek uit dankbaarheid gewijd", "door de ingezetenen van Enschede en Lonneker 1 mei 1874". De pijler wordt afgesloten door een eierlijst en hoofdgestel met overstekende geprofileerde kroonlijst. De zuil op de pijler heeft een met guirlandes versierd basement, een gecanneleerde schacht en een fantasiekapiteel. Aan de voet van het basement banderols met de opschriften "Onderwijs", "Beschaving" en "Volkswelvaart". Waardering Herdenkingsmonument in het Volkspark van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de herinnering aan H.J. van Heek, de stichter van het Volkspark, één van de eerste volksparken in Nederland - de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering van het beeldhouwwerk - de situering in het Volkspark (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510637
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Volkspark: Van Heek-monument in Enschede

Herenhuis met artsenpraktijk

Kortenaerstraat 3
Enschede
Inleiding HERENHUIS met ARTSENPRAKTIJK gebouwd ca. 1930 naar ontwerp van W. Hamdorff, in traditionalistische materialen met architectonisch..

Vrijstaand herenhuis

Kortenaerstraat 71
Enschede
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS uit 1921, ontworpen door de architect A. Beltman (Enschede) in opdracht van Karel Willem Ledeboer. Het huis ..

De Stadsweide

Prinsestraat 10
Enschede
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW, "De Stadsweide", is in 1913 gebouwd als zevenklassige openbare lagere school met inpandige congiërgewoning en ..

Synagoge

Prinsestraat 14
Enschede
Inleiding De SYNAGOGE, samen met de voormalige Joodse SCHOOL en twee WONINGEN in één bouwvolume, is in 1927-1928 gebouwd in opdracht van ..

Sonnevanck

Ariënsplein 2
Enschede
Inleiding Het vrijstaande HERENHUIS, "Sonnevanck", is in 1911 gebouwd als burgemeesterswoning voor Edo Bergsma naar een ontwerp van de stad..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)