Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wigwam in Enschede

Woonhuis

Boddenkampsingel 40
7514AR Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van De Wigwam

Inleiding Het HERENHUIS de Wigwam in Um 1800-stijl is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller voor H. van Heek. Het pand dat thans in gebruik is als muziekschool staat aan de Boddenkampsingel tegenover het G.J. van Heekpark. Omschrijving Herenhuis vanuit rechthoekige grondslag opgetrokken in bruine baksteen over twee bouwlagen onder afgeknot schilddak met zwarte Hollandse pannen gedekt. Het pand staat op een natuurstenen plint en heeft rondom een kroonlijst. De voorgevel (N), met blokpilasters op de hoeken, telt 7 vensterassen. De centrale as risaleert enigszins en is geheel uitgevoerd in natuursteen. Op de begane grond bevindt zich hier de entree met stoep. Op de verdieping een balkon, gedragen door rijkbewerkte consoles, met smeedijzeren balkonhek, voor een dubbele achtruits glasdeur met rondboog bovenlicht met radiale roedenverdeling. De balkondeuren zijn extra omlijst door een rijkere bewerking van de natuursteen. In de overige vensterassen op de begane grond vertienruits schuifvensters en op de verdieping twaalfruits schuifvensters. Boven de even vensterassen een dakkapel met zesruits draaivensters onder een segmentboog fronton. In de linkerzijgevel (O) een centrale risaliet over één derde van de breedte en hoekpilasters. Centraal in het risaliet de dienstingang (thans hoofdingang van de muziekschool) onder een getuide luifel. Erboven drie zesruits schuifvensters. De ingang en het middelste venster zijn gevat in een natuurstenen lijst. Op de verdieping drie achtruits vensters. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond een vijftienruits schuifvenster en op de verdieping een twaalfruits venster. Centraal boven het risaliet een dakkapel. In de achtergevel ligt de middenas vanaf de verdieping terug waardoor het effect van twee hoekrisalieten ontstaat, mede door de samengestelde kapvorm. Geheel rechts een aanbouw. Links een bordes met twee dubbele tuindeuren. Op de verdieping vierruits vensters. In de steekkappen van de "risalieten" dakkapellen. Van het interieur zijn indeling en architectonische detaillering op de begane grond oorspronkelijk, waaronder een tochtportaal, hal met marmeren vloer en kast met kluis, een trap met rijkbewerkte balustrade en glas-in-lood vensters. Vanwege de huidige functie zijn op de verdieping reversibele geluidsisolerende voorzieningen getroffen. Waardering Herenhuis de Wigwam van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als voorbeeld van een rijk uitgevoerde stadshuis van de textielfamilie Van Heek - vanwege de kwaliteit van het architectonisch ontwerp en de bouwstijl - vanwege de sterk beeldbepalende ligging aan de singel tegenover het G.J. van Heekpark - vanwege de gaafheid van zowel in- als exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wigwam in Enschede

Villa Schuttersveld

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HOOFDGEBOUW (huis Schuttersveld). Onderkelderd blokvormig wit gepleisterd hoofdgebouw in empirestijl met aan de achterzijde ee..

Villa Schuttersveld: Hek

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HEKWERK. Tussen de Hengelosestraat en het park rondom het huis Schuttersveld staat een afscheiding in de vorm van een laat 19d..

Villa Schuttersveld: Dienstwoningen

Hengelosestraat 107
Enschede
Omschrijving BLOK VAN TWEE DIENSTWONINGEN EN BIJBEHOREND HEKWERK. Huis op vierkante grondslag op vooruitspringende plint onder een met rode..

Van Heekpark/Van Lochembleekpark

Minister De Savornin Lohmanlaan 15
Enschede
Omschrijving Granieten GEDENKNAALD samengesteld uit acht taps toelopende blokken op een rechte sokkel. De sokkel is aan drie zijden voorzie..

Van Heekpark/Van Lochemsbleekpark

Minister De Savornin Lohmanlaan 15
Enschede
Inleiding Het PARK is landschappelijk aangelegd met open weiden, solitairen, boomgroepen, bosgedeelten, sportvelden en verschillende gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)