Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met artsenpraktijk in Enschede

Woonhuis

Kortenaerstraat 3
7513AC Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Herenhuis met artsenpraktijk

Inleiding HERENHUIS met ARTSENPRAKTIJK gebouwd ca. 1930 naar ontwerp van W. Hamdorff, in traditionalistische materialen met architectonische detaillering in Art Deco-stijl. Het woongedeelte is nagenoeg ongewijzigd. De schuifpui op het balkon boven de garage is vernieuwd en de voordeur is naar voren verplaatst. Het praktijkgedeelte functioneert nog als zodanig maar is inwendig ingrijpend gewijzigd. Het pand is vormgegeven als hoekpand, hoewel het niet op de hoek van de straat ligt. Omschrijving Herenhuis met praktijk opgetrokken in gesinterde donkerbruine baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder zadel- en platte daken, gedekt met rode machinale Hollandse pannen. Alle uitgemetselde rondbogen in rode baksteen van Romeins formaat. De originele kozijnen zijn in staal uitgevoerd. In de voorgevel (O) met gesloten karakter centraal de trap naar de entree onder een uitgemetselde rondboog. Rechts de vensterpartijen van de begane grond en de verdieping, gevat in één kozijn. Erboven een balkon met drielicht venster- en deurpartij. Boven de entree een hoog kozijn met glas-in-lood onder een uitgemetselde rondboog. Links van de entree een dubbele garagedeur onder rondboog. Boven de garage een balkon met pergola. In de lange gevel van het balkon een dubbele glasdeur onder een uitgemetselde rondboog, op de verdieping een bandraam van vierruits vensters. Geheel links in de voorgevel een poort onder steekkap met een stalen deur met daarin een aesculaap. Op de verdieping, overhoeks met de balkonmuur, een ingemetselde terracotta aesculaap met vrouwenfiguur. In de achtergevel links een uitbouw en op de verdiepingen balkons. Verder verschillende meerruits vensterpartijen. In het interieur van de woning hebben verschillende vertrekken de originele lambrizering, kastwanden en betegelde schouw behouden. Ook het trappenhuis is origineel. De woonkamer heeft een schuin aflopend verlaagd plafond. In de kelder deuren met de originele kleurstelling. Waardering Herenhuis met praktijk van architectuurhistorisch belang vanwege: - de unieke typologie, die ook functioneel intact is gebleven - de hoge kwaliteit van het ontwerp, met name in de architectonische detaillering - de bijzondere plaats die het inneemt in het oeuvre van Hamdorff - de gave interieuronderdelen in het woonhuisgedeelte (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met artsenpraktijk in Enschede

De Stadsweide

Prinsestraat 10
Enschede
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW, "De Stadsweide", is in 1913 gebouwd als zevenklassige openbare lagere school met inpandige congiërgewoning en ..

Synagoge

Prinsestraat 14
Enschede
Inleiding De SYNAGOGE, samen met de voormalige Joodse SCHOOL en twee WONINGEN in één bouwvolume, is in 1927-1928 gebouwd in opdracht van ..

Sonnevanck

Ariënsplein 2
Enschede
Inleiding Het vrijstaande HERENHUIS, "Sonnevanck", is in 1911 gebouwd als burgemeesterswoning voor Edo Bergsma naar een ontwerp van de stad..

Volkspark: Van Heek-monument

Parkweg (Volkspark) ongd
Enschede
Inleiding HERDENKINGSMONUMENT met neo-classicistische detaillering dat in 1874 door de burgers van Enschede is aangeboden als dankbetuiging..

Vrijstaand herenhuis

Kortenaerstraat 71
Enschede
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS uit 1921, ontworpen door de architect A. Beltman (Enschede) in opdracht van Karel Willem Ledeboer. Het huis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met artsenpraktijk in Enschede

Foto's (1)