Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten badhuisje met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving in Enschede

Gebouw

Burgemeester Stroinkstraat 395
7547RH Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Houten badhuisje met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving

Inleiding Houten BADHUISJE met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving dat in 1922 in opdracht van de textielfabrikant H.W Ter Kuile is gebouwd in een vijver op het landgoed 't Lansink in Twekkelo. Het werk is uitgevoerd door de aannemer H.J. Asveld uit Usselo die het waarschijnlijk ook heeft ontworpen. De vijver en het huisje zijn nu onderdeel van de tuin bij een na-oorlogse villa van de architect Borel uit Hilversum die eveneens in opdracht van de familie Ter Kuile is gebouwd. Omschrijving Het houten huisje op standvinken in de vijver heeft een min of meer vierkante plattegrond onder een rietgedekt samengesteld schild-zadeldak. De wanden bestaan uit bruin geschilderde rabatdelen. De overstekende kap rust op de houten kolommen van de galerij met lattenhek die rond het huisje loopt en die onder de steekkap aan de voorzijde (Z) risaleert. Aan de noordzijde geeft een loopplank toegang tot de galerij. De achtruitsdeuren in de voorgevel (Z) kunnen helemaal weggeklapt worden. De vensters aan weerszijden van deze deuren hebben een roedenverdeling. Achter de deur in de noordgevel is de trap naar de zolder aangebracht. Het centrale hoofdvertrek van het huisje heeft een driezijdig afgesloten achterwand (N) met ingebouwde vitrinekasten. Links van dit vertrek een kleedkamer en rechts een opslagruimte. Waardering Badhuisje van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie als badhuisje van de familie ter Kuile - de typologie en de bouwstijl - de gaafheid van zowel het ex- als interieur - de zeldzaamheid van een dergelijk badhuisje - de bijzondere situering in de vijver (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510631
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten badhuisje met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving in Enschede

Vakwerk bakspieker

Hellerweg 5
Enschede
In aanleg vermoedelijk nog 18e eeuwse vakwerk bakspieker. Uit vakwerk met baksteen opgetrokken gebouwtje onder met pannen gedekt zadeldakje ..

De Horste

Burgemeester Stroinkstraat 341
Enschede
"De Horste". Boerderij met zadeldak en houten geveltoppen. Voorgevel en bovenkamer op plint van Bentheimer steen; bovenkamer in vakwerk, gev..

Boerderij van het hallehuistype uit 1908 met aangebouwde schuur naar een ontwerp van de timmerman

Burgemeester Stroinkstraat 320
Enschede
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE uit 1908 met aangebouwde SCHUUR naar een ontwerp van de timmerman H.C. Geerdink uit Usselo. Op de..

Boerderij van het kop-romp type, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekkel

Twekkelerweg 347
Hengelo
Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekke..

Landgoed "Het Stroot": Zandstenen poort van het verdwenen huis hengelo

Strootsweg 401
Enschede
Zandstenen poort van het verdwenen huis Hengelo. Gebeeldhouwd fries met jachttaferelen. XVIIa.

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten badhuisje met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving in Enschede