Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel in Enschede

Tuin Park Landgoed

Staringstraat 33
7514DE Enschede
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1913


Beschrijving van Theekoepel

Inleiding Neo-classicistische THEEKOEPEL die omstreeks 1913 is gebouwd in de tuin van het "Witte Huis" van Herman van Heek aan de Oldenzaalsestraat (monumentnummer 510629). De vormgeving van de koepel is geïnspireerd op een paviljoen van de Trinkhalle in Mariënbad. Op een gevelsteen in de noordgevel wordt de eerste steenlegging door R.v.H. en A.v.H. vermeld. Door verkaveling en verkoop van de tuin staat de theekoepel nu in de tuin van een na-oorlogse villa aan de Staringstraat achter "Het Witte Huis". De koepel is oorspronkelijk open geweest maar later dichtgezet met glaspuien. Omschrijving Wit gepleisterde theekoepel op vierkant grondslag met aan drie zijden een identieke composietorde met frontonbekroning. De blinde noordgevel is met schijnvoegen gepleisterd. De zuilen staan op eenvoudige natuurstenen basementen en zijn voorzien van composietkapitelen. De kroonlijsten van het hoofdgestel en het fronton zijn uitgevoerd met een tandlijst en rusten op modillons. Waardering Theekoepel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van theekoepel bij het "Witte Huis" van de textielfabrikant Herman van Heek aan de Oldenzaalsestraat - de neo-classicistische bouwstijl die is gekopieerd van een paviljoen van de Trinkhalle Mariënbad - de redelijke mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510628
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel in Enschede

Het Witte Huis

Oldenzaalsestraat 125
Enschede
Inleiding Het monumentale vrijstaande HERENHUIS "Het Witte Huis" in neo-classicistische stijl is in 1907 gebouwd in opdracht van de textiel..

Sint-Jozefkerk

Oldenzaalsestraat 115
Enschede
Inleiding De neo-gotische BASILIEK, "St. Jozef" is in 1893-1894 gebouwd naar een ontwerp van de architect J.Th.J. Cuypers in zeer nauwe s..

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129
Enschede
Inleiding Het RIJKSMUSEUM TWENTE is gebouwd in 1929 naar een ontwerp in traditionalistische stijl van de architecten K. Muller en A.K. Beud..

Lasonderkerk

Lasondersingel 102
Enschede
Inleiding De LASONDERKERK is in 1927 in opdracht van de Kerkvoogdij der Nederduitsch Hervormde Gemeente te Enschede gebouwd. De architecten..

Voormalige fabrieksschool

Noorderhagen 13
Enschede
Inleiding De voormalige FABRIEKSSCHOOL is in verschillende bouwperioden tot stand gekomen. De eerste bouwlaag van de vleugel aan de Noorder..

Kaart & Routeplanner