Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het dwarshuistype in Enschede

Boerderij

Boekelerhofweg 75
7548RA Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1943


Beschrijving van Boerderij van het dwarshuistype

Inleiding BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE die omstreeks 1943 in opdracht van de familie Van Heek van het landgoed "Het Stroot" is gebouwd. De jachtkamer in het woonhuisgedeelte wordt nog als zodanig gebruikt. De boerderij staat met de achtergevel naar de Boekelerhofweg gekeerd en is met de voorgevel naar het zuiden georiƫnteerd. Omschrijving De boerderij is opgetrokken in een roodbruine gesinterde baksteen onder afgewolfde zadeldaken die met rode en grijze Hollandse pannen zijn gedekt. De jachtkamer bevindt zich in het oostelijke deel van het dwarshuis. Links in de voorgevel (Z) de deur en vensters van het woonhuisgedeelte. De jachtkamer is duidelijk te herkennen aan de grote samengestelde kozijnen met dubbele glasdeuren rechts in de voorgevel en in de oostgevel. De zoldervensters in de zijgevels van het voorhuis (O en W) zijn samengesteld. De vensters en glasdeuren in het woonhuisgedeelte hebben een kleine roedenverdeling. In de zijgevels (O en W) van de boerderij (vernieuwde) vensters en deuren van het woonhuisgedeelte en kleine getoogde stalvensters met roedenverdeling en rechtgesloten stalvensters van het bedrijfsgedeelte. De achtergevel (N) is uitgerust met een baander tussen staldeuren, een dubbele inrijdeur en twee hooiluiken onder rondbogen met witte sierstenen. Op de nok van het voorhuis en het bedrijfsgedeelte drie schoorstenen. De jachtkamer heeft een gaaf oorspronkelijk interieur met onder meer een betegelde haardpartij, paneellambrizering, paneeldeuren, vloer en balkenzoldering. Waardering Boerderij van het dwarshuistype met jachtkamer van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de dubbelfunctie van boerderij en jachtkamer van de fam. van Heek van het Stroot - de voor Twente bijzondere typologie van de dwarsboerderij - de redelijke mate van uitwendige gaafheid - het gave interieur van de jachtkamer (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het dwarshuistype in Enschede

Menzo

Beldershoekweg 250
Enschede
"Menzo" Tot woonhuis verbouwd vakwerkboerderijtje. Plint van blokken Bentheimersteen voorzien van verdiepte velden.

Twentse vakwerkboerderij

Wullenweg 101
Enschede
In aanleg uit 1793 daterende, doch in de 19e eeuw (1820) verbouwde Twentse vakwerkboerderij. Uit vakwerk met baksteen op plint van Bentheim..

Belderspaal; scheiding tussen marken Usselo, Twekkelo en Oele

Belderspaal
Enschede
Belderspaal. Scheiding tussen de marken Usselo, Twekkelo en Oele.

De Mans: veeschuurtje

Beckumerstraat 51
Enschede
Omschrijving Klein VEESCHUURTJE met een in roodbruine baksteen gemetseld gedeelte en een houten deel onder zadeldak met pannen. In de zijge..

De Mans: boerderij van het hallehuistype opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde wo ..

Beckumerstraat 51
Enschede
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het..

Kaart & Routeplanner