Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Enschede

Woonhuis

M.H. Tromplaan 9
7511JJ Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Dit HERENHUIS is gebouwd in ca. 1915 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel of diens medewerkers/opvolgers A.P. Smits en C. van der Linde. Het woonhuis is nu in gebruik als kantoor. Het kwalitatief zeer hoogwaardige interieur op de begane grond is onaangetast gebleven. Aan de oostzijde is een ontsierende aanbouw gemaakt die voor de waardering als beschermd monument van ondergeschikt belang is. De originele dakbedekking is vervangen door rode shingles. Omschrijving Woonhuis opgetrokken over twee bouwlagen in bruine machinale baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond met risalieten en veelhoekige erkers onder een samengesteld schilddak met een lichte concave welving aan de onderzijde waardoor een overstek is ontstaan. Rondom loopt ter hoogte van de balkons een fries van uitgemetselde geometrische motieven. Alle vensters hebben negenruits bovenlichten. Centraal in de voorgevel (N) de entree onder een portiek die het balkon van de verdieping vormt. Rechts een halfronde erker met eveneens een balkonbalustrade. In de erker vijf vensters. Links van de entree een drielichtvenster. Op de verdieping van links naar rechts een drielicht-, twee tweelichtvensters en een balkondeurpartij. In het dakschild drie dakkapellen. Op de rechter hoek een balkon op kolommen, links een uitbouw met eenzelfde balkon. Aan de linkerzijgevel (O) de moderne uitbouw. De achtergevel heeft een middenrisaliet met op de begane grond een venster-/deurpartij en op de verdieping een balkon. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond een tweelichtvenster en op de verdieping twee vensters. In het dakschild verschillende o.a. halfronde dakkapellen. In de rechter zijgevel (W) in het midden een halfronde erker met balkonbalustrade en links het bij de voorgevel genoemde hoekbalkon op kolommen. Op de begane grond zijn alle vertrekken behalve de (bij)keuken in originele staat. De hoofdvertrekken hebben houten lambrizeringen en stucplafonds. Garderobe en toilet zijn bekleed met roze marmer. Waardering Woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als een der laatste redelijke intact gebleven onderdelen van het stadsuitbreidingsplan De Stadsmaten uit 1907 - vanwege de kwaliteit van met name het interieurontwerp - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid en de zeldzaamheid van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Enschede

Vrijstaand herenhuis

Piet Heinstraat 1
Enschede
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS dat in 1907 is gebouwd in opdracht van de fabrikant H. ter Kuile in een sobere Um 1800-stijl. In verband me..

De Maere

Ariƫnsplein 3
Enschede
Inleiding In 1909 is als onderwijsinstelling uit de Nederlandse School voor Nijverheid en Handel de Textielschool ontstaan, in 1918 gevolgd..

Huize de Groote Schuur: herenhuis

M.H. Tromplaan 23
Enschede
Inleiding In opdracht van de bankier mr. Benjamin Willem Blijdenstein jr. is het HERENHUIS De Groote Schuur in 1910-12 gebouwd naar ontwerp..

Voormalige kantoor van de Twentsche Bank

Hoedemakerplein 1
Enschede
Inleiding Het voormalige kantoor van de Twentse BANK is in 1908 gebouwd naar ontwerp van G. Beltman in opdracht van mr. Benjamin Willem Bli..

Bankgebouw

Piet Heinstraat 4
Enschede
Inleiding Het BANKGEBOUW van de Incassobank (Amsterdam) is in 1929 gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Jan Gratama in een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Enschede

Foto's (1)