Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schukkink: boerderij in Enschede

Boerderij

Schukkinkweg 15
7535PB Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1929
Architect: J. Jans


Beschrijving van Schukkink: boerderij

Inleiding Van de vele boerderijen die in Twente naar ontwerp van J. Jans gebouwd zijn, valt deze BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE op door monumentaliteit en eenvoud. de boerderij in zorgvuldige baksteenarchitectuur is in 1929 gerealiseerd in opdracht van Kromhoff. Op dezelfde plaats stond een oudere boerderij die afgebrand is. Hiervan getuigt het glas-in-lood venster achter in het hoofdvertrek: Hof to schuckinc anno 1350/ Tot asch werd 't oude huis/ een stal bleef ons tot woning/ de winter was streng koning/ het bouwen werd een kruis/ niet eeuwig duurde 't lijden/ verblijdt u met de blijden/ in dit ons nieuwe huis/ 1929. In de jaren '50 is een serreaanbouw gerealiseerd eveneens naar ontwerp van J. Jans. Het woonhuisgedeelte is in twee├źn gesplitst, er is een extra trappenhuis aangebracht en een moderne badkamer. Aan de overzijde van de Schukkingweg staat een bijbehorende houten schuur (monnr.: 15312). Omschrijving Boerderij van het hallehuistype opgetrokken in baksteen onder een geknikt zadeldak gedekt met verbeterde hollandse pannen. Midden in de gevel van het woongedeelte (W) een veranda onder lessenaarsdak, op de hoeken gedragen door kolommen. Het centrale gedeelte van de veranda is uitgevoerd als erker. Aan weerszijden dubbele draaivensters. Direct boven het dakschild een zevenlichts bandvenster. Alle vensters zijn zesruits, op de begane grond met tweeruits bovenlicht. Direct onder de nok een lantaarnvenster onder driezijdig tentdak. Tussen lantaarn en bandraam twee ronde vensters. Op de nok een windroos. In de kopse gevel van het bedrijfsgedeelte (O) twee rechtgesloten baanders. In het midden en op de hoeken schoenen met staldeuren en -vensters. In de geveltop een dubbele laaddeur en rosetvensters. In de geveltop een negenruits venster. In beide zijgevels aan het woongedeelte een erkeruitbouw onder een balkon, met balkondeuren onder een steekkap. Op de begane grond zesruits vensterpartijen, onder andere met smalle bovenlichten. Voor het bedrijfsgedeelte een reeks stalvensters. Aan de linkerzijgevel (N) de latere serreuitbouw. Het woongedeelte is aan deze zijde gemoderniseerd en zijn nieuwe vensters toegevoegd. Het interieur is in indeling en detaillering gewijzigd, een moderne natte cel en een tweede trappenhuis zijn toegevoegd. Het hoofdvertrek is in indeling en detaillering, glas-in-lood vensters, bewaard gebleven. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als hoogtepunt binnen het boerderij-oeuvre van J. Jans - als voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de jaren twintig in traditionalistische stijl - door de markante situering aan de Schukkinkweg mede in relatie met de bijbehorende houten schuur (monnr.: 15312) (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510610
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schukkink: boerderij in Enschede

Schukkink: vakwerkschuur

Schukkinkweg 15
Enschede
Forse, grotendeels met planken gedichte vakwerkschuur. Gelegen op erve "Het Schukkink"

Heutink

Derkinkweg 65
Enschede
Erve "Het Heutink". Fraai gelegen en aanzienlijk Twents boerderijcomplex, bestaande uit de boerderij, gedekt door een zadeldak tussen houten..

De Aesch

Gronausestraat 31
Enschede
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, "o/d ESCH", in een op de eigentijdse Engelse landhuisbouw geïnspireerde bouwstijl met bijzondere terracott..

Bakhuis op plint van Bentheimer steen

Engerinksweg 125
Enschede
Bakhuis op plint van Bentheimer steen; gaaf vakwerk in de beide zijwanden. Op het erve "Het Engerink"

Herenhuis gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens

Marthalaan 12
Enschede
Inleiding HERENHUIS gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens. Het interieur is deels in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)