Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van drie arbeiderswoningen in Enschede

Woonhuis

Nieuwedijk 104
7524BE Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1899
Architect: H. Meijerink


Beschrijving van Blok van drie arbeiderswoningen

Inleiding Dit blok van drie ARBEIDERSWONINGEN, ter plaatse ook wel "Afdakswoningen" genoemd, is gebouwd in 1899 in opdracht van H. Meijerink die tevens de ontwerper en aannemer was. Het blok is ontworpen in traditionalistische neo-renaissance stijl. Opvallend is de aparte typologie van de woningen met opkamer en kelder. Het oorspronkelijke ontwerp voorzag bovendien in een bescheiden stalruimte, die met de modernisering van de huizen ingrijpend gewijzigd is. Hoewel van alle drie de woningen ook het interieur gewijzigd is, zijn de ruimtelijke opzet en indeling intact gebleven. Omschrijving Het woonhuisblok is opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag, met opkamer en souterrain, onder zadeldak gedekt met Hollandse pannen. Het woonblok staat op een gepleisterde plint. De voorgevel (W) is geleed d.m.v. horizontale speklagen. De plattegronden van de buitenste woningen zijn identiek, van de middelste is deze gespiegeld. Per woning bestaat de gevel uit een centraal geplaatste voordeur met tweeruits bovenlicht met aan één zijde een zesruits schuifvenster en aan de andere zijde een tweeruits venster voor het souterrain en een vierruits venster voor de opkamer. Boven alle gevelopeningen is een segmentboog gemetseld, met, behalve bij het kelderraam, geaccentueerde aanzet- en sluitstenen. Aan de achtergevel drie uitbouwen die oorspronkelijk deels als stal fungeerden. De interieurs zijn gemoderniseerd. In alle drie de woningen is echter de indeling bewaard gebleven, waarbij de gecombineerde kelderdeur annex trap naar de opkamer gehandhaafd is. Waardering Arbeiderswoningen van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als schakel in de ontwikkeling van het woonhuis voor de arbeidende klasse in het landelijke gebied - vanwege de bijzondere typologie met opkamer en kelder - de redelijke gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510601
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van drie arbeiderswoningen in Enschede

Lonneker Molen

Lonneker Molenweg 81
Enschede
"De Lonneker molen". Korenmolen. Ronde bakstenen beltkorenmolen, rieten kap.

Roosker

Lossersestraat 170
Enschede
"De Roosker". Boerderij onder zadeldak met houten topschilden; vakwerkschuur. Bovenkamer met zadeldak tussen bakstenen puntgevels, vensters ..

Boerderijcomplex: boerderij

Lossersestraat 235
Enschede
Omschrijving Het woonhuisgedeelte van de BOERDERIJ is opgetrokken vanuit rechthoekige grondslag in roodbruine baksteen over één bouwlaag ..

Boerderijcomplex: stal

Lossersestraat 235
Enschede
Omschrijving De STAL voor kleinvee is opgetrokken in roodbruine baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met m..

Boerderijcomplex: schuur

Lossersestraat 235
Enschede
Omschrijving De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met Muldenpannen...

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van drie arbeiderswoningen in Enschede