Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel "De Boonekamp" in Enschede

Tuin Park Landgoed

Bonekampweg 125
7532PC Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Tuinkoepel "De Boonekamp"

Inleiding KOEPEL "De Boonekamp", genoemd naar erve De Bonenkamp, is in 1919 gebouwd in opdracht van Herman van Heek. Oorspronkelijk hoorde de koepel bij het landgoed De Hoge Boekel. De koepel is uitgevoerd in neo-Louis XIV stijl en is geïnspireerd op een koepel aan de Vecht. De koepel ligt op de overgang van bos- naar landbouwgrond, aan de Boonenkampweg. Omschrijving Gepleisterde, octogonale theekoepel op bakstenen plint met hardstenen stoep, onder met zink bedekt helmdak, bekroond met een vergulde vaas. De entree met stoep bestaat uit een dubbele tienruits glasdeur met in het bovenlicht een rijk bewerkt snijraam, gevat in een profiellijst bekroond met schelpmotief. In de daklijst staat "Boonekamp" geschreven. De gevel recht achter de entree is blind. In de overige gevels dertigruits schuifvensters met vijftienruits bovenlichten. In het interieur een houten lambrizering en gestucte lijsten en profielen. Op de vloer een zwart-wit marmeren vloer. In de kooflijst onder het plafond een tekst van Vondel: "die in een liefelyke streek / by het ruischen van een klare beek / zyn landhuis sticht en akkerwoning / wat is dat een gezegend koning! / Vondel". Waardering Koepel van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie en relatie met landgoed De Hoge Boekel - de bouwstijl en de detaillering - de beeldbepalende ligging aan een weiland, tegen de bosrand - de in- en uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510598
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel "De Boonekamp" in Enschede

Zwerfsteen in wegberm Penningskotten en Strookappeweg; scheiding tussen Losser- en Lonnekermarke

Zwerfsteen in wegberm
Enschede
Zwerfsteen in wegberm Penningskotten en Strookappeweg; scheiding tussen Losser- en Lonnekermarke.

De Hooge Boekel: toegangshek

Hoge Boekelerweg 255
Enschede
Omschrijving Smeedijzeren TOEGANGSHEK met twee draaibare vleugels tussen gemetselde hekpijlers op een zandstenen basement die boven de over..

De Hooge Boekel: landhuis

Hoge Boekelerweg 255
Enschede
Omschrijving Groot onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak dat met dubbele Engels..

De Hooge Boekel: tuinaanleg

Hoge Boekelerweg 255
Enschede
Inleiding TUINAANLEG in 1918 naar ontwerp van P.H. Wattez aangelegd met gebruik van 19e eeuws naald- en loofbos, dat op de heide was aangep..

De Boekel: tuinaanleg

Slaghekkeweg 18
Enschede
Inleiding Omstreeks 1901 is in opdracht van dhr. H. ter Kuile door Karel Muller een zomerhuis gebouwd. In de eerste wereldoorlog (1914-1918..

Kaart & Routeplanner