Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis annex woonhuis in Enschede

Gebouw

Walstraat 10
7511GH Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1889
Architect: G. Beltman


Beschrijving van Koetshuis annex woonhuis

Inleiding KOETSHUIS ANNEX WOONHUIS uit 1889 met een zeer rijk gedecoreerde voorgevel in neo-renaissancestijl. Het bestaande pand werd in opdracht van B.W. Blijdenstein verbouwd naar een ontwerp van de architect G. Beltman. De indeling van het pand is sterk gewijzigd; er is een doorbraak gemaakt naar het naastliggende pand. Ook is aan de achterzijde een forse aanbouw geplaatst, waardoor de oorspronkelijke achtergevel niet meer aanwezig is. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand van de gebogen Walstraat in het oude centrum van Enschede. Omschrijving Pand van één bouwlaag onder met grijze muldenpannen gedekt zadeldak. De in rode baksteen opgetrokken voorgevel (W) wordt horizontaal geleed door een hoge gepleisterde sokkel met plint en waterlijst en gepleisterde speklagen. Op de begane grond een centrale dubbele glasdeur onder bovenlicht met aan weerszijden T-vensters. Onder de vensters is de iets terugliggende sokkel versierd met vierkante panelen. De segmentbogen boven de vensters en deur hebben gepleisterde aanzetstenen met diamantkoppen en een decoratieve sluitsteen. De boogtrommels zijn gevuld met metselmozaïeken van gele, rode en grijsblauwe verblendsteen. De speklaag boven de begane grond gaat in de afgeknotte geveltop over in een klimmend keperboogfries onder de geprofileerde natuurstenen deklijsten. Het hoofdgestel met zinken gevelbekroning wordt ondersteund door decoratieve deels gepleisterde pilasters op natuurstenen kraagstukken met cannelures en een tandlijstje. De gevelbekroning bestaat uit een jaartalsteen (1889 in reliëf) tussen voluutornamenten onder een fronton met segmentboog waarop een obelisk met diamantkop. De pilasters zijn boven het hoofdgestel bekroond met kleine afgeknotte zinken obelisken. Het tweelichtvenster in de geveltop heeft een decoratief gepleisterd deelzuiltje onder een met gepleisterde aanzet- en sluitstenen opgesierde rondboog. In de boogtrommel is het metselwerk van rode, gele en grijsblauwe verblendsteen uitgevoerd in een geometrisch patroon. Waardering Voormalig koetshuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie - de rijk geornamenteerde voorgevel in neo-renaissancestijl met de bijzondere gevelbekroning van gegoten zink - de hoge mate van uitwendige gaafheid van de voorgevel - de beeldbepalende ligging in de gevelwand van de Walstraat in het centrum van Enschede (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510597
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis annex woonhuis in Enschede

Janninkshuis

Langestraat 41
Enschede
"Het Janninkshuis". PAND met vijf traveeën brede zandstenen gevel en met balkon op twee korintische zuilen. Schilddak met hoekschoorsteen e..

Sint-Jacobuskerk

Oude Markt 1
Enschede
Inleiding In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. KERK (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de l..

Stadhuis van Enschede

Langestraat 24
Enschede
Inleiding Het STADHUIS van Enschede is gebouwd naar ontwerp van ir G. Friedhoff in de periode 1930-33. Op de locatie hebben zeker sinds de ..

Grote Kerk

Oude Markt 31
Enschede
NED. HERV. KERK. Ontstaan uit een eenbeukige romaanse kerk van rond 1200, waarvan de noordmuur nog grotendeels over is. In 1480 zuid- en oos..

Toren Grote Kerk

Oude Markt 31
Enschede
TOREN der Ned. Herv. Kerk. Tegen het midden van de 13e eeuw werd de zware laat-romaanse zandstenen toren aan de kerk toegevoegd. In 1480, bi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis annex woonhuis in Enschede

Foto's (1)