Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Helmer in Enschede

Boerderij

Helmerstraat 201
7546PD Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1930
Architect: Jan Jans


Beschrijving van De Helmer

Inleiding Op het Twentse hallehuistype geïnspireerde maar eigentijds vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, in 1930 in opdracht van de firma N.J. Menko gebouwd naar een ontwerp van de architect Jan Jans. Het interieur is gewijzigd. Het erf met een oudere boerderij kwam in de 19e eeuw in het bezit van de familie Menko, die een tuinkoepel in 1860 en later de jongere boerderij liet bouwen. (Oudere boerderij en tuinkoepel rijksmonument nr. 15298) Omschrijving Boerderij van het hallehuistype, opgetrokken in bruine baksteen onder een steil zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De overstekende kap is geknikt en wordt ter hoogte van de knik ondersteund door ronde balkjes. Vergelijkbare balkjes ondersteunen het voorschot van de voor- en achtergevel. In de voorgevel op de begane grond een deur onder bovenlicht en vijf negenruits schuifvensters die net als de buitenste twee kleine vierkante venstertjes zijn voorzien van luiken. Boven de kleine venstertjes wordt de daklijst voortgezet in een horizontale witte lijst. Op de verdieping drie dubbele zesruits vensters en onder het voorschot drie roosvensters met x-vormige roedenverdeling. De zijgevels zijn ter hoogte van het woonhuisgedeelte iets opgehoogd en voorzien van dubbele vierruits vensters. In het bedrijfsgedeelte recht gesloten stalvensters en -deuren. De baander bevindt zich in de achtergevel iets links van het midden. De deuren zijn gevat binnen een recht gesloten houten lijst en hebben aan de bovenzijde de vorm van een afgeknotte rondboog. Links van de baander één en rechts ervan twee staldeuren onder een horizontale lijst die net als aan de voorgevel een voortzetting van de daklijst is. In de geveltop onder het voorschot vijf roosvensters met x-vormige roedenverdeling als in de voorgevel. Waardering Boerderij van het hallehuistype van cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bouwstijl van de boerderij die kenmerkend is voor het boerderij-oeuvre van de architect Jan Jans die zich liet inspireren door het traditionele Twentse hallehuistype - de uitwendige gaafheid - de relatie met de familie Menko en het belang voor de ontwikkeling van de buitenplaats De Helmer - de waarde als onderdeel van het erf De Helmer met de oude boerderij en de theekoepel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510595
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Helmer in Enschede

Helmer

Helmerstraat 203
Enschede
De Helmer. Forse boerderij met vakwerk achter- en zijgevel. Bovenkamer met restanten van vakwerk. Schuiframen met roedenverdeling, bovenlich..

Slim

Helmerhoekweg 45
Enschede
Erve "Het Slim". Boerderij van vakwerk in achter en zijgevels. Bentheimerstenen put met haal.

Wissinks Möl

Helmerstraat
Usselo (Gemeente Enschede)
Windkorenmolen "De Wissinkmolen", is het natuurreservaat Buurserzand. Open houten standaardmolen (1802).

IJzeren hek, afkomstig van den duno bij arnhem

-
Enschede
Negentiende eeuws ijzeren hek, afkomstig van Den Duno bij Arnhem.

'Het Tijberend'

Rosinkweg 40
Enschede
"Het Tijberend". Boerderij met houten geveltoppen, plint van Bentheimer steen, vensters met kalf en roedenverdeling en boogvormige deeldeure..

Kaart & Routeplanner