Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Stroot: koetshuis in Enschede

Kasteel Buitenplaats

Strootsweg 407
7547RW Enschede
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1917


Beschrijving van Het Stroot: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS met inpandige KOETSIERSWONING (ca. 1917) van één bouwlaag op rechthoekige langwerpige plattegrond onder overstekend met rode Hollandse pannen gedekt wolfdak. Op de uiteinden van de nok pironnen. De gevels zijn boven een gepleisterde grijze plint opgetrokken in bruine baksteen. De strekken boven de getoogde vensters en deuren zijn versierd met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Het middenrisaliet van de symmetrische voorgevel (Z) heeft een beschoten geveltop onder steekkap. In het risaliet de deur en een dubbel venster van de koetsierswoning binnen een groot samengesteld kozijn onder latei en segmentboog. De wit gepleisterde ronde gevelsteen onder de beschoten geveltop is versierd met een paardekop. De grote getoogde inrijdeuren aan weerszijden van het risaliet zijn gedecoreerd met panelen. De overige vensters en deuren in deze gevel hebben een bovenlicht. In de zijgevels (O en W) drie hoog in de gevel geplaatste stalvensters onder segmentbogen en in de geveltoppen hooiluiken onder gestucte rondbogen. Tegen de achtergevel (N) de uitgebouwde keuken van de woning onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het dakschild twee dakkapellen onder lessenaardak. Waardering Koetshuis met inpandige koetsierswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van koetshuis en koetsierswoning bij het landhuis - de rijke detaillering van de gevels - de hoge mate van uitwendige gaafheid - de hoge ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510586
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Stroot: koetshuis in Enschede

Het Stroot: boerderij van het hallehuistype met tweekapsschuur onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak

Strootsweg 407
Enschede
Omschrijving BOERDERIJ van het hallehuistype met tweekapsschuur (1917) onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het woonhuisgedeelt..

Het Stroot: schuur

Strootsweg 407
Enschede
Omschrijving Eenvoudige houten SCHUUR (voor 1850) met wanden van vertikale geteerde planken onder een met rode Hollandse pannen gedekt zade..

Landgoed "Het Stroot": Zandstenen poort van het verdwenen huis hengelo

Strootsweg 401
Enschede
Zandstenen poort van het verdwenen huis Hengelo. Gebeeldhouwd fries met jachttaferelen. XVIIa.

Het Stroot: landhuis

Strootsweg 401
Enschede
Omschrijving Monumentaal LANDHUIS (1865- 1930) van twee bouwlagen op een samengestelde plattegrond onder een afgeknot schilddak met leien i..

Het Stroot: speelhuisje

Strootsweg 401
Enschede
Omschrijving SPEELHUISJE (rond 1920) met wanden van bruin geschilderde rabbatdelen en een veranda onder sterk overstekend met dakleer gedek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)