Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje in Enschede

Graf Begraafplaats

Noord Esmarkerrondweg 413
7533BL Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Aula op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje

Omschrijving AULA op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje. De afgesnoten hoeken van het in bruine baksteen opgetrokken gebouw zijn versierd met een gemetselde zaagtandlijst. De plat afgedekte risalieten tegen de vier gevels hebben een gemetselde overstekende daklijst. Rondom een eenvoudige gemetselde cordonlijst. Dubbele deuren in de voor- en achtergevel (W en O) geven toegang tot de aula. De drie rechtgesloten vensters boven de cordonlijst in de zijgevels zijn bezet met gekleurd glas-in-lood en Hebreeuwse teksten, evenals de vensters boven de risalieten. Het sobere interieur heeft een vloer met klinkerbestrating en wanden van schoon metselwerk. Boven de zitbanken tegen de noord- en zuidwand zijn natuurstenen gedenkplaten aangebracht. Waardering Aula van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de architectonische samenhang met de synagoge aan de Prinsestraat van dezelfde architecten - de in- en uitwendige gaafheid - de ensemblewaarde als onderdeel van de Joodse begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510583
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aula op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje in Enschede

Toegangshek

Noord Esmarkerrondweg 413
Enschede
Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit eenvoudige smeedijzeren vleugels tussen zes gemetselde hekpijlers met natuurstenen afdekplaten. De..

Algemene Oosterbegraafplaats

Noord Esmarkerrondweg 407
Enschede
Inleiding De Ooster- BEGRAAFPLAATS is in 1898 aangelegd. Tot de aanleg van een nieuwe algemene begraafplaats werd in de raadsvergadering va..

De Aesch

Gronausestraat 31
Enschede
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, "o/d ESCH", in een op de eigentijdse Engelse landhuisbouw geïnspireerde bouwstijl met bijzondere terracott..

Herenhuis gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens

Marthalaan 12
Enschede
Inleiding HERENHUIS gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens. Het interieur is deels in..

Heutink

Derkinkweg 65
Enschede
Erve "Het Heutink". Fraai gelegen en aanzienlijk Twents boerderijcomplex, bestaande uit de boerderij, gedekt door een zadeldak tussen houten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aula op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje in Enschede