Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hooge Boekel: toegangshek in Enschede

Overig

Hoge Boekelerweg 255
7532RE Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1925-1927


Beschrijving van De Hooge Boekel: toegangshek

Omschrijving Smeedijzeren TOEGANGSHEK met twee draaibare vleugels tussen gemetselde hekpijlers op een zandstenen basement die boven de overstekende geprofileerde afdekplaat worden bekroond door gebeeldhouwde siervazen. Op de gemetselde muurtjes aan weerszijden van de pijlers gebeeldhouwde klauwstukken met een voluutdecoratie. De zandstenen cartouches op de schachten van de hekpijlers zijn voorzien van het opschrift "Hoge Boekel". Het hekwerk is langs de randen voorzien van zeer decoratief siersmeedwerk met gestileerde motieven. Waardering Toegangshek van de buitenplaats de "Hoge Boekel" van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als markering van de entree tot de buitenplaats aan de Hoge Boekelerweg - vanwege de bij het landhuis passende neo-Lodewijk XIV-stijl van het hek - vanwege de gaafheid - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met het huis en de tuinaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hooge Boekel: toegangshek in Enschede

De Hooge Boekel: landhuis

Hoge Boekelerweg 255
Enschede
Omschrijving Groot onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak dat met dubbele Engels..

De Hooge Boekel: tuinaanleg

Hoge Boekelerweg 255
Enschede
Inleiding TUINAANLEG in 1918 naar ontwerp van P.H. Wattez aangelegd met gebruik van 19e eeuws naald- en loofbos, dat op de heide was aangep..

De Boekel: tuinaanleg

Slaghekkeweg 18
Enschede
Inleiding Omstreeks 1901 is in opdracht van dhr. H. ter Kuile door Karel Muller een zomerhuis gebouwd. In de eerste wereldoorlog (1914-1918..

Tuinkoepel "De Boonekamp"

Bonekampweg 125
Enschede
Inleiding KOEPEL "De Boonekamp", genoemd naar erve De Bonenkamp, is in 1919 gebouwd in opdracht van Herman van Heek. Oorspronkelijk hoorde ..

Algemene Oosterbegraafplaats

Noord Esmarkerrondweg 407
Enschede
Inleiding De Ooster- BEGRAAFPLAATS is in 1898 aangelegd. Tot de aanleg van een nieuwe algemene begraafplaats werd in de raadsvergadering va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)