De Hooge Boekel: toegangshek in Enschede

Hoge Boekelerweg 255
7532RE Enschede

Beschrijving van De Hooge Boekel: toegangshek

Omschrijving Smeedijzeren TOEGANGSHEK met twee draaibare vleugels tussen gemetselde hekpijlers op een zandstenen basement die boven de overstekende geprofileerde afdekplaat worden bekroond door gebeeldhouwde siervazen. Op de gemetselde muurtjes aan weerszijden van de pijlers gebeeldhouwde klauwstukken met een voluutdecoratie. De zandstenen cartouches op de schachten van de hekpijlers zijn voorzien van het opschrift "Hoge Boekel". Het hekwerk is langs de randen voorzien van zeer decoratief siersmeedwerk met gestileerde motieven. Waardering Toegangshek van de buitenplaats de "Hoge Boekel" van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als markering van de entree tot de buitenplaats aan de Hoge Boekelerweg - vanwege de bij het landhuis passende neo-Lodewijk XIV-stijl van het hek - vanwege de gaafheid - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met het huis en de tuinaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)