Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Mans: boerderij van het hallehuistype opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde woonhuisgedeelte is geknikt in Enschede

Boerderij

Beckumerstraat 51
7548BD Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van De Mans: boerderij van het hallehuistype opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde woonhuisgedeelte is geknikt

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde woonhuisgedeelte is geknikt. De gevels van het woonhuisgedeelte zijn versierd met gepleisterde speklagen ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels van de vensters. De voorgevel (Z) heeft een gepleisterd hoge plint met een afsluitende waterlijst onder de begane grond vensters. De twee paneeldeuren onder bovenlichten in deze gevel zijn voorzien van siersmeedwerk. De witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen van de segmentbogen boven de ingangen en de T-vensters zijn uitgevoerd met bossage. Boven het roosvenster in de geveltop is de trekbalk in de nok versierd met decoratief houtsnijwerk. De vensters in de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte hebben glas-in-lood bovenlichten. In de oostgevel een ingang met paneeldeur onder bovenlicht. De oostgevel van het bedrijfsgedeelte bevat een (nieuwe) deur tussen zijlichten en drie getoogde stalvensters met roedenverdeling. In de westgevel drie staldeuren en grote getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. De achtergevel (N) heeft een baander onder rondboog tussen zijlichten met roedenverdeling, rechtgesloten staldeuren en getoogde vensters onder een beschoten geveltop. De twee tegelkamers in het interieur van het woonhuisgedeelte verkeren in originele staat met betegelde wanden tussen paneeldeuren en originele haardpartijen. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de rijke detaillering van het woonhuisgedeelte - de bijzondere boerderijtypologie met het uitgebouwde woonhuisgedeelte - de hoge mate van gaafheid van het ex- en interieur - de ensemblewaarde als hoofdbestanddeel van het boerderijcomplex in het dorp Boekelo (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510570
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Mans: boerderij van het hallehuistype opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde woonhuisgedeelte is geknikt in Enschede

De Mans: veeschuurtje

Beckumerstraat 51
Enschede
Omschrijving Klein VEESCHUURTJE met een in roodbruine baksteen gemetseld gedeelte en een houten deel onder zadeldak met pannen. In de zijge..

De Mans: schuur

Beckumerstraat 51
Enschede
Omschrijving De SCHUUR is boven een zandstenen plint opgetrokken in bruine baksteen onder een zadeldak met zwarte muldenpannen. In de voorg..

Fabrieksgebouw/Pakhuis stoomblekerij Van Heek & Co.

Boekelose Stoomblekerij 55
Enschede
Inleiding Het FABRIEKSGEBOUW/PAKHUIS vormde oorspronkelijk een onderdeel van stoomblekerij Van Heek & Co. Het is een van de weinige oorspro..

Boerderij van het dwarshuistype

Boekelerhofweg 75
Enschede
Inleiding BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE die omstreeks 1943 in opdracht van de familie Van Heek van het landgoed "Het Stroot" is gebouwd. ..

Markepaal in het Ledeboerpark; scheiding tussen Twekkeler- en Esmarke

Markepaal
Enschede
Markepaal in het Ledeboerpark; inscriptie Tweklo en Esmarke.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)