Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonnebeek: witgepleisterde garage op rechthoekige grondslag onder wolfsdak in Enschede

Kasteel Buitenplaats

Zonnebeekweg 110
7546RH Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Zonnebeek: witgepleisterde garage op rechthoekige grondslag onder wolfsdak

Omschrijving Witgepleisterde GARAGE op rechthoekige grondslag onder wolfdak. Midden en links in de oostgevel een dubbele opgeklampte garagedeur, de centrale onder een meerruits bovenlicht met rondboog, de linker met een rechtgesloten bovenlicht. Rechts een meerruitsvenster met luiken en een deur met bovenlicht. De kopse gevels (N en Z) zijn gespiegeld met twee meerruits schuifvensters en een opgeklampte deur met meerruits bovenlicht. In de geveltop een laaddeur. De gevelopeningen in de westgevel zijn dichtgezet. Waardering Garage van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van buitenplaats Zonnebeek - de functioneel ruimtelijke relatie met de andere gebouwen op het landgoed en de ligging in het landschap. - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510564
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.Monumenten in de buurt van Zonnebeek: witgepleisterde garage op rechthoekige grondslag onder wolfsdak in Enschede

Zonnebeek

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving LANDHUIS op rechthoekige grondslag met risalieten opgetrokken in witgepleisterde baksteen over twee bouwlagen onder schilddak ..

Zonnebeek: houten theehuisje op vierkante grondslag onder met tuile du nord pannen bedekt schilddak met klokkestoeltje onder tentdak en spits midden o ..

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Houten THEEHUISJE op vierkante grondslag onder met tuile du Nord pannen bedekt schilddak met klokkestoeltje onder tentdak en s..

Zonnebeek: ommuurde moestuin met tegen de muur aan gebouwde houten schuur

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Ommuurde MOESTUIN met tegen de muur aangebouwde houten SCHUUR. De gemetselde muur bestaat uit spaarvelden tussen pijlers. De ..

Zonnebeek: houten kapschuur onder met hollandse pannen gedekt zadeldak

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Houten KAPSCHUUR onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan het dakschild aan de open zijde kort is. Houten noklijst...

Zonnebeek: schaapskooi met duiventil

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Gepotdekselde houten SCHAAPSKOOI met DUIVENTIL op rechthoekige plattegrond onder schilddak met wolfeinden, gedekt met Hollands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zonnebeek: witgepleisterde garage op rechthoekige grondslag onder wolfsdak in Enschede