Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonnebeek: ommuurde moestuin met tegen de muur aan gebouwde houten schuur in Enschede

Tuin Park Landgoed

Zonnebeekweg 110
7546RH Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1900-1910


Beschrijving van Zonnebeek: ommuurde moestuin met tegen de muur aan gebouwde houten schuur

Omschrijving Ommuurde MOESTUIN met tegen de muur aangebouwde houten SCHUUR. De gemetselde muur bestaat uit spaarvelden tussen pijlers. De plint is gemetseld in bruine baksteen, erboven is rode baksteen gebruikt. Muurdammen en pijlers hebben een natuurstenen deklijst. In de zuidzijde van de muur klimt de muur omhoog via een kwart ronde en een ojiefvormige boog. Onder de ojief een poort. In de oostzijde is de houten schuur opgenomen. Deze heeft een rechthoekige plattegrond met de noklijn van het zadeldak parallel aan de muur. Aan de dakeinden windveren met een makelaar. De lange gevel aan de moestuin zijde is voorzien van twee topgevels. In de toppen dubbele meerruits vensters onder een uitgebouwd fronton. Waardering Ommuurde moestuin met schuur van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van de buitenplaats Zonnebeek - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere gebouwen op de buitenplaats - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510563
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zonnebeek: ommuurde moestuin met tegen de muur aan gebouwde houten schuur in Enschede

Zonnebeek

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving LANDHUIS op rechthoekige grondslag met risalieten opgetrokken in witgepleisterde baksteen over twee bouwlagen onder schilddak ..

Zonnebeek: houten theehuisje op vierkante grondslag onder met tuile du nord pannen bedekt schilddak met klokkestoeltje onder tentdak en spits midden o ..

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Houten THEEHUISJE op vierkante grondslag onder met tuile du Nord pannen bedekt schilddak met klokkestoeltje onder tentdak en s..

Zonnebeek: witgepleisterde garage op rechthoekige grondslag onder wolfsdak

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Witgepleisterde GARAGE op rechthoekige grondslag onder wolfdak. Midden en links in de oostgevel een dubbele opgeklampte garage..

Zonnebeek: houten kapschuur onder met hollandse pannen gedekt zadeldak

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Houten KAPSCHUUR onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan het dakschild aan de open zijde kort is. Houten noklijst...

Zonnebeek: schaapskooi met duiventil

Zonnebeekweg 110
Enschede
Omschrijving Gepotdekselde houten SCHAAPSKOOI met DUIVENTIL op rechthoekige plattegrond onder schilddak met wolfeinden, gedekt met Hollands..

Kaart & Routeplanner