Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Octogonale houten theekoepel op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak in Enschede

Lossersestraat 499
7525PE Enschede

Bouwjaar: 1890

Beschrijving van Octogonale houten theekoepel op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak

Omschrijving Octogonale houten THEEKOEPEL op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak. Het dak steekt ver over en wordt gedragen door kolommen waardoor rondom een veranda is ontstaan. Kolommen, schoorwerk en windverbanden van de veranda bestaan uit onbewerkte boomstammen en takken. Op het dak een opengewerkte lantaarn die eveneens met een rieten kegeldak bekroond wordt. Waardering Theekoepel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de bijzondere vormgeving gebaseerd op landelijke bouwkunst - vanwege de hoge mate van gaafheid - door de historische en functionele samenhang met de andere gebouwen op het landgoed en door de ligging van de koepel temidden van de woeste grond (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)