Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Oldenzaalse Veen: dienstwoning annex koetshuis in Enschede

Woonhuis

Lossersestraat 501
7525PE Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Het Oldenzaalse Veen: dienstwoning annex koetshuis

Omschrijving De DIENSTWONING annex KOETSHUIS is opgetrokken vanuit een nagenoeg vierkante plattegrond over één bouwlaag onder een deels afgewolfd schilddak met overstek. Aan de westzijde een uitbouw over twee bouwlagen eveneens onder een afgewolfd schilddak. De daken zijn gedekt met oud Hollandse pannen. De gootlijst rondom rust op korbelen. Het in rode bakstenen gemetselde pand staat op een met cement aangestreken plint. De hoofdentree in de westgevel is centraal geplaatst in een uitbouw onder lessenaarsdak. De opgeklampte deur wordt geflankeerd door twee drieruits vensters behangen met luiken. Links van de entree een uitbouw met op de begane grond een kruisvenster met negenruits bovenlichten, behangen met luiken, en op de verdieping een achtruits drielicht. Langs de dakrand windveren. Rechts van de entree een twintigruits draaivenster met luiken. Alle vensters zijn rechtgesloten onder een segmentboog. Ter plaatse van het uilebord een zesruits draaivenster. In de noordgevel twee opgeklampte deuren voor het koetshuisgedeelte. De zijgevel van de aanbouw bevat op de begane grond een zestienruits draaivenster en een kloosterkozijn met negenruits bovenlicht, beide behangen met luiken, en op de verdieping een drielicht met roedenverdeling. Muurankers op de verdiepingscheiding. Centraal in de achtergevel (O) een dubbele opgeklampte inrijdeur met toog, geflankeerd door vierruits vensters. Erboven, tegen het wolfeind een draaivenster met roedenverdeling. Op de plaats van het uilebord een twaalfruits draaivenster. In de zuidgevel rechts van het midden een risaliet onder een steekkap met twintigruits draaivenster en een bandraam in de geveltop met beschot. Links van de risaliet twee vijftienruits vensters, rechts een twaalfruits draaivenster. Alle vensters op de begane grond zijn behangen met luiken. Waardering Dienstwoning annex koetshuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de bijzondere typologie, vormgeving en detaillering - door de functioneel ruimtelijke samenhang met de andere complexonderdelen - vanwege de uitwendige gaafheid - vanwege de nog herkenbare samenhang met de tuinaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510549
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Oldenzaalse Veen: dienstwoning annex koetshuis in Enschede

Houten schuur op plint onder met oud hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren

Lossersestraat 501
Enschede
Omschrijving Houten SCHUUR op plint onder met oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren. In beide kopse gevels een dubbele opgekl..

Octogonale houten theekoepel op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak

Lossersestraat 499
Enschede
Omschrijving Octogonale houten THEEKOEPEL op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak. Het dak steekt ver over en wordt ged..

Zwerfsteen aan voet van driestammige berk; scheiding tussen Lutter-, Losser- en Lonnekermarke

aan voet driestammige eik
Enschede
Zwerfsteen aan voet van driestammige berk; scheiding tussen Lutter-, Losser- en Lonnekermarke.

Pompgebouw gas- en drinkwaterbedrijf Enschede

Enschedesestraat 82
Losser
Inleiding In opdracht van het gas- en drinkwaterbedrijf Enschede werd dit POMPGEBOUW -met een voor de interbellum-architectuur karakteristi..

Zwerfsteen; scheiding Lutter- en Lonnekermarke

Oldenzaalse veen
Enschede
Zwerfsteen; Oldenzaalseveen. Scheiding Lutter- en Lonnekermarke.

Kaart & Routeplanner