Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenstein: Klein Eyckenstein in Maartensdijk

Woonhuis

Dorpsweg 266
3738CN Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: voor 1850


Beschrijving van Eyckenstein: Klein Eyckenstein

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) TUINMANSWONING. Aan de overzijde van de Dorpsweg, in de as van het huis gesitueerde tuinmanswoning van voor 1850. Het pand is gebouwd op rechthoekige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een deels met riet (straatzijde) en Hollandse pannen gedekt zadeldak met in het midden een gemetselde schoorsteen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft drie meerruitsvensters met luiken en centraal een steekkapje met gekoppeld venster. De overige gevels zijn sterk gemoderniseerd. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510536
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eyckenstein: Klein Eyckenstein in Maartensdijk

Eyckenstein: dienstwoning

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) DIENSTWONING. Evenwijdig aan de Dorpsweg ligt een voormalige koetsierswoning daterend uit de..

Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) MOESTUINENSEMBLE bestaande uit TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN ORANJERIE. Achter de dienstwoning ..

Eyckenstein: kas

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) KAS. In de moestuin staat een 19de-eeuwse orchideeënkas op een gemetseld fundament met een..

Eyckenstein: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eyckenstein. De deels in stru..

Eyckenstein: hoofdgebouw

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eyckenstein: Klein Eyckenstein in Maartensdijk

Foto's (1)