Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenstein: koetshuis in Maartensdijk

Kasteel Buitenplaats

Dorpsweg 195
3738CD Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Eyckenstein: koetshuis

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Witgepleisterd blokvormig koetshuis (1850-1875) op rechthoekige grondslag bestaande uit anderhalve bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt mansardedak. De symmetrisch ingedeelde kopgevel aan de voorzijde heeft geblokte hoeklisenen en een brede geprofileerde daklijst die in de top eindigt met een rechthoekige schoorsteenvormige bekroning. In het midden van de gevel de omlijste dubbele inrijdeuren geflankeerd door eveneens omlijste meerruitsvensters. Boven de inrijdeuren een omlijst luik. De rechter zijgevel heeft een vrij regelmatige indeling van vensters, deuren en een dakhuis. Het koetshuis is thans in gebruik als cursusruimte/kantoor. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510533
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eyckenstein: koetshuis in Maartensdijk

Eyckenstein: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eyckenstein. De deels in stru..

Eyckenstein: hoofdgebouw

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het b..

Eyckenstein: tuinvazen

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TUINVAZEN. Aan weerszijden van de achteringang van het hoofdgebouw (links) twee 18de-eeuwse..

Eyckenstein: tuinprieel

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) TUINPRIEEL. In het park staat een houten prieel uit ca.1890. Het tuinhuisje is gebouwd op r..

Eyckenstein: dienstwoning

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) DIENSTWONING. Evenwijdig aan de Dorpsweg ligt een voormalige koetsierswoning daterend uit de..

Kaart & Routeplanner