Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenevecht: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Boerderij

Zandpad 34
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Groenevecht: boerderij met zomerhuis

BOERDERIJ MET ZOMERHUIS. Aan de noordzijde van het terrein een zeventiende-eeuwse boerderij van het langhuis-type in baksteen opgetrokken staande op een donker bakstenen plint onder een met riet gedekt zadeldak met op de nok een witgepleisterde schoorsteen. De witgepleisterde voorgevel kent een regelmatige indeling van twee meerruitsvensters op de begane grond en een meerruitsvenster in de topgevel. Allen met luiken. In de zijgevel (noord) de toegangsdeur met langwerpig zijlicht en meerruitsvensters. Tegen de zuidelijke zijgevel een serre-aanbouw. De indeling van de achtergevel volgens het baanderdeur principe (met hooiluik). Ter zijde van de boerderij een op rechthoekige grondslag gebouwde zomerhuis. Opgetrokken in baksteen staande op een donker bakstenen plint onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Witgepleisterde voorgevel met een symmetrische indeling van meerruitsvensters met luiken. Het zomerhuis is recent naar achteren toe verlengd. De aanbouw is alszodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij behoorde tot in de negentiende eeuw bij de buitenplaats Groenevecht. Recent weer aan het bezit toegevoegd (1990). Waardering BOERDERIJ MET ZOMERHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510530
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenevecht: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Groenevecht: tuinmanswoning

Zandpad 35
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINMANSWONING. Aan de noordzijde van het terrein een bakstenen woning op T-vormige grondslag onder een met rode pannen gedekt mansardedak g..

Groenevecht: historische tuin- en parkaanleg

Zandpad 37
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groenevecht. De hoofdstructuur van de historische aanleg wordt bepaald door he..

Gepleisterd pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak met puntgevel opzij. Deuromlijsting met hoofdgestel. Vormt een geheel met Straatweg 200 en 2 ..

Straatweg 198
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Gepleisterd pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak met puntgevel opzij. Deuromlijsting met hoofdgestel. In de huidige vorm daterend u..

Nieuw Hogerlust

Straatweg 204
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Nieuw Hogerlust", rechthoekig gepleisterd landhuis, mansarde dak, eind 18e eeuw.

Groenevecht: brug

Zandpad 37
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUG. Op de noord-zuidas van de aanleg een negentiende-eeuwse brug gedragen door keermuren en twee jukken van drie pijlers. De balustrade be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenevecht: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Foto's (1)