Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostergeest: tuinkoepel in Warmond

Tuin Park Landgoed

Laan van Oostergeest 1
2361GA Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: genoemd in koopakte van 1839


Beschrijving van Oostergeest: tuinkoepel

Omschrijving TUINKOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de noordoosthoek van de parkaanleg gelegen koepel opgetrokken uit hout met een bamboe bekleding aan de buitenzijde. De op ronde grondslag gebouwde koepel staat op een bakstenen plateau en wordt overkapt door een tentdak met breed overstek afgewerkt met een houten sierlijst. De open voorzijde bestaat uit drie bogen rustend op pijlers die versierd zijn met houtsnijwerk. Ingericht met een ronde houten bank. Genoemd in de koopakte van 1839 'een tent aan de Heerenweg'. Waardering TUINKOEPEL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostergeest: tuinkoepel in Warmond

Oostergeest: houten schuur

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOUTEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de moestuin een op rechthoekige grondslag gebouwde houten schuur ..

Oostergeest: tuinkoepel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving TUINKOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Ten westen van het huis gelegen 'Koepel op duin' gebouwd in 1862 en opg..

Oostergeest: priëel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Direct naast het huis staande houten priëel gebouwd omstreeks 1900 op rech..

Oostergeest: ooievaarsnest

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving OOIEVAARSNEST behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Staande op de open weide voor het huis een houten ooievaarsnest uit ..

Oostergeest: landhuis

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oostergeest). Sober vormgegeven blokvormig huis van twee bouwlagen in Hollands-classicistische stijl daterend u..

Kaart & Routeplanner