Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenevecht: hoofdgebouw in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 37
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1650-1675


Beschrijving van Groenevecht: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Groenevecht). Wit gepleisterd blokvormig hoofdgebouw op T-vormige grondslag gelegen op een geheel omgracht terrein. Het voorhuis met gekorniste kroonlijst is twee bouwlagen hoog, staande op natuurstenen plint onder een met Tuile du Nord pannen gedekt afgeplat schilddak. Haaks daartegen het achterhuis van één bouwlaag onder een hoog opgaand met pannen gedekt zadeldak. Tegen de achterzijde een samengestelde aanbouw onder plat dak uit de twintigste eeuw bestaande uit een serre (begin van deze eeuw), een tuinkamer en een garage (1972). De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen breed is opgebouwd uit een dubbele glazen tuindeur onder een halfrond bovenlicht met perisiennes op de begane grond en een T-venster met afgeronde bovenhoeken en perisiennes op de étage. De geblokte hoeklisenen en de geprofileerde venster- en deuromlijstingen in Empire-stijl zijn geel geverfd. In de iets risalerende middenpartij de voormalige toegangsdeur aan een twee-tredige natuurstenen stoep, daarboven een balkon met smeedijzeren sierhekwerk tussen stenen pijlers. Onder een luifel de balkondeuren. Centraal een dakkapel bestaande uit twee gekoppelde rondboog vensters met klauwstukken bekroond door een windijzer. De twee-assige zijgevels (noord en zuid) hebben gelijkvormige vensters als in de voorgevel, alleen zonder luiken. In de noordgevel van het achterhuis de toegangsdeur waarvoor een drie-tredige hardstenen trap met links daarvan twee vensters met halfrond bovenlicht. In het dakschild een drielichts dakkapel en een gemetselde schoorsteen. De zuidgevel van het achterhuis kent twee vensters met halfronde bovenlichten. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de negentiende-eeuwse stucplafonds, de achttiende-eeuwse trap met houtsnijwerk en de zeventiende-eeuwse betegeling van de kelder. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang: - vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw, waarvan het exterieur thans gekenmerkt wordt door de 19de-eeuwse Empirestijl; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510518
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groenevecht
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Breukelen, Zandpad 35-37
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510516
Afbeeldingen
Groenevecht rond 1719
Groenevecht rond 1719
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Groenevecht is een buitenplaats langs de rivier de Vecht in het Nederlandse dorp Breukelen.[1]

Tot de buitenplaats behoren in monumentaal opzicht onder meer het landhuis met tuin- en parkaanleg, een tuinmanswoning, boerderij met zomerhuis, en diverse toegangshekken en bruggen. In het verleden behoorde ook een theekoepel tot de buitenplaats.

In het Rampjaar (1672) ontkwam Groenevecht aan verwoesting omdat Franse troepen er waren ingekwartierd.

Zie ook

Bronnen

  • Dr R. van Luttervelt, De Buitenplaatsen aan de Vecht, De Tijdstroom, Lochem, 1948

Noten

  1. Ook wel Groene Vecht genoemd.

Monumenten in de buurt van Groenevecht: hoofdgebouw in Breukelen

Groenevecht: brug

Zandpad 37
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUG. Op de noord-zuidas van de aanleg een negentiende-eeuwse brug (gelijkvormig aan onderdeel nr.8, maar van een kleiner formaat) gedragen ..

Groenevecht: Toegangshekken

Zandpad 37
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEKKEN. Langs het Zandpad aan de linker en rechter zijde van het terrein staande twee identieke toegangshekken. Het linker hek vormt..

Groenevecht: brug

Zandpad 37
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUG. Op de noord-zuidas van de aanleg een negentiende-eeuwse brug gedragen door keermuren en twee jukken van drie pijlers. De balustrade be..

Queekhoven: voetstuk met zittend vrouwfiguur

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
VOETSTUK MET ZITTEND VROUWFIGUUR. Granieten sokkel op vierkante grondslag, waarop een marmeren treurende vrouwfiguur, gesigneerd LOTTEBENT..

Queekhoven: noordelijk bouwhuis

Zandpad 38
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Aan de noordzijde van het voorplein staand, in oorsprong vroeg-18de-eeuws bouwhuis waarvan de voorgevel op het zuiden..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)