Groenevecht: hoofdgebouw in Breukelen

Zandpad 37
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Groenevecht: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Groenevecht). Wit gepleisterd blokvormig hoofdgebouw op T-vormige grondslag gelegen op een geheel omgracht terrein. Het voorhuis met gekorniste kroonlijst is twee bouwlagen hoog, staande op natuurstenen plint onder een met Tuile du Nord pannen gedekt afgeplat schilddak. Haaks daartegen het achterhuis van één bouwlaag onder een hoog opgaand met pannen gedekt zadeldak. Tegen de achterzijde een samengestelde aanbouw onder plat dak uit de twintigste eeuw bestaande uit een serre (begin van deze eeuw), een tuinkamer en een garage (1972). De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen breed is opgebouwd uit een dubbele glazen tuindeur onder een halfrond bovenlicht met perisiennes op de begane grond en een T-venster met afgeronde bovenhoeken en perisiennes op de étage. De geblokte hoeklisenen en de geprofileerde venster- en deuromlijstingen in Empire-stijl zijn geel geverfd. In de iets risalerende middenpartij de voormalige toegangsdeur aan een twee-tredige natuurstenen stoep, daarboven een balkon met smeedijzeren sierhekwerk tussen stenen pijlers. Onder een luifel de balkondeuren. Centraal een dakkapel bestaande uit twee gekoppelde rondboog vensters met klauwstukken bekroond door een windijzer. De twee-assige zijgevels (noord en zuid) hebben gelijkvormige vensters als in de voorgevel, alleen zonder luiken. In de noordgevel van het achterhuis de toegangsdeur waarvoor een drie-tredige hardstenen trap met links daarvan twee vensters met halfrond bovenlicht. In het dakschild een drielichts dakkapel en een gemetselde schoorsteen. De zuidgevel van het achterhuis kent twee vensters met halfronde bovenlichten. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de negentiende-eeuwse stucplafonds, de achttiende-eeuwse trap met houtsnijwerk en de zeventiende-eeuwse betegeling van de kelder. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang: - vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw, waarvan het exterieur thans gekenmerkt wordt door de 19de-eeuwse Empirestijl; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)